Mainos

Talvivaaran purkuputki saa vastalauseiden ryöpyn

Talvivaaran suunnittelema käsiteltyjen jätevesien purkuputki herättää laajaa vastustusta. Konkurssipesän hakemaan ympäristölupaan on jätetty noin 500 muistutusta, mielipidettä ja lausuntoa.

Ympäristöneuvos Sami Koivula Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta (avi) sanoo, että määrä on ennätyksellisen suuri. 

-Pääosassa on lähtökohtana, että lupaa ei saisi myöntää.  
Talvivaara Sotkamo Oy:n konkurssipesä haluaa rakentaa liki 20 kilometriä pitkän purkuputken kaivosalueelta Nuasjärveen. Kolmena ensimmäisenä vuotena vettä suolaavaa sulfaattia valuisi järveen noin 30000 tonnia vuodessa. Tämä herättää närää, sillä Nuasjärvi on ahkerassa virkistyskäytössä ja sen rannoilla on paljon loma-asutusta.

Ihmetystä on herättänyt, miksi hankkeesta ei tehdä ympäristövaikutusten arviointia (yva). Yksi hämmästelijöistä on eduskunnan ympäristövaliokunta. 

-Kyse on massiivisesta hankkeesta. Kummeksuntaa herättää lainsäätäjänkin näkökulmasta se, että yva-selvitystä ei tehdä. Kansalaiset ovat huolestuneita tilanteesta, eivätkä syyttä,  
toteaa valiokunnan puheenjohtaja Martti Korhonen (vas.).  
Kainuun ely-keskus on päättänyt, ettei yvaa tarvita.

-Purkuputken kohdalla on kyse harkinnanvaraisesta yva-prosessista. Sille olisi pitänyt löytyä perusteet laista, perustelee ely-keskuksen ympäristönsuojeluyksikön päällikkö Sari Myllyoja.  
Korhosen mukaan valiokunta haluaa vielä kuulla päätöksen perustelut tarkemmin. Se on kutsunut elyn ja ympäristöministeriön edustajat kuultavakseen ensi viikolla.  
Yvaa olivat vaatineet monet muutkin, esimerkiksi Sotkamon kunta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.

"Kalan maine menee"

Aviin tulleissa muistutuksissa ja lausunnoissa nousee huoli Nuasjärven virkistyskäytöstä ja talousveden laadusta. Monet vaativat korvauksia, joista Koivulan mukaan suurimmat summat ovat useita satoja tuhansia euroja. 

Myös kalastajat vastustavat purkuputkea. Sotkamolainen ammattikalastaja Esko Korhonen on kalastanut kuhaa Nuasjärvellä kolme vuotta. Hänen pyydyksensä ovat suunnitellun purkuputken suulla.  

-Jos purkuputki tulee, sen jälkeen ei tarvitse Nuasjärven kalaa enää lähialueille kaupitella. Kalan maine on mennyt, Korhonen suree. 

Kalastus on tärkeä myös Vuokatin matkailulle.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.