Mainos

Talvivaaran purkuputkesta ennätysmäärä muistutuksia

Kainuussa vastustetaan Talvivaara Sotkamon konkurssiyhtiön kaavailemaa jätevesien purkuputkea.

Pohjois-Suomen aluehallintovirastoon on tullut ennätysmäärä eli noin 500 asiaa koskevaa muistutusta ja mielipidettä. Niistä suurimmassa osassa todetaan, ettei putkelle pidä myöntää ympäristölupaa.

– Aikoinaan esimerkiksi Vuotoksen lupa-asiassa tuli 190 muistutuskirjelmää ja Helsinki-Vantaan lentoaseman ympäristölupa-asiassa noin 250 muistutusta tai mielipidettä. Edellisellä Talvivaaran lupakierroksella muistutusten ja mielipiteiden määrä oli noin 400. Ennätysluvuissa siis ollaan, kertoo ympäristöneuvos Sami Koivula Pohjois-Suomen avista.

Konkurssipesä haluaa rakentaa liki 20 kilometriä pitkän purkuputken kaivosalueelta Nuasjärveen. Putki helpottaisi vesien hallintaa kaivosalueella, jossa on tällä hetkellä yli 9 miljoonaa kuutiota ylimääräistä vettä.

Vastustajien joukkoon kuuluvat muun muassa kalastajat. Sotkamolainen ammattikalastaja Esko Korhonen on kalastanut kuhaa Nuasjärvellä kolme vuotta. Hänen pyydyksensä ovat suunnitellun purkuputken suulla.

– Jos purkuputki tulee, sen jälkeen ei tarvitse Nuasjärven kalaa enää lähialueille kaupitella. Kalan maine on mennyt, Korhonen suree.

Nuasjärven matkailu- ja virkistyskäyttö kalastusmahdollisuuksineen on tärkeä myös Vuokatin matkailulle.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.