Talvivaaran purkuputkelle ei luottoa löydy – "hölmöläisen hommaa"

Valtio varautuu pahimpaan 2:18

Jos Talvivaaran konkurssipesän suunnitteleman purkuputken luvasta päätettäisiin kansanäänestyksellä, niin vielä ei kannattaisi lähteä putkilinjoja metsään raivaamaan.

Konkurssipesä hakee lupaa kaivosalueelta Nuasjärveen ulottuvalle vajaan 20 kilometrin mittaiselle purkuputkelle, jolla yritettäisiin hoitaa kaivoksen vesiongelma kuntoon.

Kaivoksen alkuvaiheessa putki oli jo esillä, mutta silloin uskottiin, että kaivos tarvitsee lisävettä, jota olisi pumpattu Nuasjärvestä.

– Ensin haetaan vedenottolupaa ja nyt haetaan purkulupaa. Tämä on ihan hölmöläisen hommaa, puuskahti kajaanilainen Kauko Nissinen.

Vaikutukset epäselvät 

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto järjesti tiistaina Vuokatissa avoimen katselmuksen, jossa lähialueen asukkaat ja muut tahot pääsivät kuulemaan ja kysymään asiasta. Puheenvuoroissa huolta kannettiin kiinteistöjen arvoista, ammattikalastuksen kohtalosta, järvialueen virkistyskäytöstä ja juomaveden laadusta. 

– Onko tässä selvitetty purkuputken vaikutuksia esimerkiksi Kajaanin pohjavesialueisiin, ihmetteli kajaanilainen Sanni Väisänen puheenvuorossaan.

Useissa puheenvuoroissa arvosteltiin lupahakemuksen laskelmien lähtökohtia. Lupahakemuksessa puhutaan puhdistettujen vesien johtamisesta, mutta siitä ei suinkaan ole kyse.

– Heti purkuputken suulla vesi on jätevettä. Sulfaattia vedessä on siinä vaiheessa 4000 milligrammaa litrassa, myönsi konkurssipesää hankkeen ympäristölaskelmissa konsultoineen Pöyryn toimialajohtaja Kari Kainua.

Ongelmia tiedossa 

Putkea pitkin johdettaisiin käsiteltyä jätevettä noin 7,5 miljoonaa kuutiota vuosina 2015–2017. Seuraavina vuosina vettä johdettaisiin vuosittain noin 5 miljoonaa kuutiota. Kaikkiaan kaivosalueella on ylimääräistä vettä lähes 10 miljoonaa kuutiota ja lisää on tulossa. 

– Lumen sulaminen tulee olemaan ongelma. Veden juoksutuskiintiö on täyttymässä viikolla 14–15, emmekä voi juoksuttaa kevään sulamisvesiä vesistöön. Purkuputkikaan ei ehdi apuun tähän tilanteeseen, Talvivaaran kaivoksen vt. tuotantojohtaja Pertti Pekkala myönsi.

Veden mukana alkuvaiheessa sulfaattia kulkeutuisi vesistöön 30000 tonnia, mutta jatkossa määrä putoaisi 10000 tonniin. Minne tuo sulfaatti sitten päätyisi, siitä kuultiin kuulemistilaisuudessa Vuokatissa monta mielipidettä.

"Kuha on paljon viisaampi kuin Talvivaaran insinööri. "

– Tässä puhutaan säännöstellystä vedestä, jossa virtauksen vaikutus on aivan toisenlainen kuin normaaleilla vesillä. Siellä virtaukset vaihtelevat todella paljon. Ei noilla mallinnuksilla voi päätellä, minne sulfaatit päätyvät, Jussi Kinnunen ihmetteli.

Purkuputken läheisyydessä on kalastajien mukaan Nuasjärven kuhan tärkeä poikastuotantoalue, joka on vaarassa tuhoutua.

– Kuha on paljon viisaampi kuin Talvivaaran insinööri. Se pakenee suoloja, lohkaisi sotkamolainen Leo Schroderus.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on luvannut purkuputkesta päätöksen huhtikuun loppuun mennessä. Katselmus jatkuu keskiviikkona maastokäynneillä.  

Lue myös:

    Uusimmat