Mainos

Talvivaaran johtajat: Allasvuodot olivat vahinkoja, eivät laiminlyöntejä

Syytteessä olevat Talvivaaran johtajat kiistävät kaikki syytteet ja vaativat käräjäoikeutta hylkäämään ne perusteettomina ja toteennäyttämättöminä.

Esimerkiksi kipsisakka-allasvuodot olivat ulkopuolisesta syystä johtuvia ja toisistaan täysin erillisiä vahinkotilanteita, joihin ei liity kenenkään laiminlyöntiä.

Elokuun 2008 vuoto johtui vastaajien mukaan lain vaatiman suojakalvon liian tiukasta lukituksesta. Maaliskuun 2010 vuoto johtui uppopumpun aiheuttamasta mekaanisesta vauriosta.

Suuri vuoto marraskuussa 2012 johtui todennäköisesti HDPE-kalvon läpi tihkuneen veden aiheuttamasta pohjan eroosiosta, vastaajat korostavat.

Viimeinen huhtikuussa sattunut vuoto puolestaan oli seurausta marraskuun 2012 vuodosta johtuneista maaainesten liikkumisista, vastaajien vastauksessa todetaan. Altaiden pohja- ja patorakenne oli vastaajien mukaan lain mukainen eikä siten virheellinen. Myös sen käyttö oli YVL:n lupaehtojen mukaista. 

– Joka tapauksessa väitetty virheellinen pohja- ja patorakenne ja väitetty virheellinen käyttö eivät ole syyyhteydessä syytteessä todettuihin vuotoihin, vastaajat huomauttavat.

Kokonaisuutena Talvivaaran kaivoksen hakemusaineisto oli vastaajien mukaan laaja ja vastasi sekä viranomaiskäytännössä edellytettyä tasoa että muiden vastaavien hankkeiden hakemusaineistoa. 

Kaivostoiminnan prosessivesien käsittely ja jätevesien puhdistusmenetelmät olivat asian- ja luvanmukaiset.

– Mikään ei viitannut siihen, että puhdistusmenetelmistä hakemusvaiheessa suoritetut selvitykset olisivat riittämättömiä tai niiden lopputulokset virheellisiä. Viranomaisen lupapäätös vahvisti, että YVL-hakemus on laadittu riittävien ja oikeiden tietojen perusteella, vastauksessa todetaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.