Mainos

Talvivaara sai lisäaikaa kipsisakka-altaille – sekään ei riitä

Vaasan hallinto-oikeus on antanut Talvivaaralle vuoden loppuun asti aikaa tyhjentää kipsisakka-altaissa olevat jätevedet. Alunperin altaat piti tyhjentää lokakuun loppuun mennessä.

Vanhimpien kipsisakka-altaiden kaksi lohkoa määrättiin tyhjennettäväksi, koska niiden ali virtasi vettä kahdessa suurvuodossa viime talvena ja keväänä. Altaat on tutkittava ja mahdollisesti korjattava ennen niiden uutta käyttöönottoa.

Kaivosyhtiö on aloittanut allasvesien neutraloinnin elokuussa. Neutralointi vähentää vesien metallipitoisuuksia saostamalla metallit neutralointisakaksi altaan pohjalle.

– Määräajan pidentämisellä varmistetaan jätevesien asianmukainen käsittely ja parannetaan vastaanottavan vesistön laimenemisolosuhteita, toteaa hallinto-oikeus perusteluissaan.

Aika ei riitä

Talvivaaran Kaivososakeyhtiö on tyytyväinen hallinto-oikeuden päätökseen.

– Välipäätös poistaa uhkasakon mahdollisuuden ja se on hyvä asia, viestintäpäällikkö Olli-Pekka Nissinen toteaa.

Talvivaara on kuitenkin jo aiemmin hakenut Pohjois-Suomen aluehallintovirastolta lisäaikaa kipsisakka-altaiden tyhjentämiselle. Nyt määrätty takaraja vuoden vaihteeseen on Nissinen mukaan liian kireä.

– Olemme ehdottaneet realistisempaa aikataulua, jossa osa altaista olisi tyhjä tammikuun loppuun mennessä ja loppuosa ensi elokuun loppuun mennessä. Odotamme nyt päätöstä tähän muutoshakemukseen.

Vuoksen vesistöön tiukennuksia

Hallinto-oikeus tiukensi päätöksessään ainakin väliaikaisesti luontoon päästettävien jätevesien enimmäismääriä. Vuoksen vesistöön laskettavissa jätevesissä saa olla korkeintaan 40 prosenttia Pohjois-Suomen aluehallintoviraston toukokuussa antaman luvan mukaisista haitta-aineiden vuosittaisista kokonaismääristä.

Välipäätöksen seurauksena esimerkiksi sulfaattia, mangaania ja natriumia voidaan päästää luontoon aiempaa vähemmän.

Välipäätös on voimassa hallinto-oikeuskäsittelyn ajan. Oikeudella on ratkaisematta uudesta ympäristöluvasta tehdyt toistakymmentä valitusta, joihin tällä välipäätöksellä ei otettu vielä kantaa.

"Alitamme luparajat"

Hallinto-oikeuden kiristykset jätevesien enimmäismäärissä eivät ole kaivosyhtiön mukaan ongelmallisia.

– Meidän haitta-ainepäästöt jäävät tänä vuonna selvästi alle ympäristöluvan määräysten eikä tämä oikeuden uusi linjaus tuota meille ongelmia, Nissinen vakuuttaa.

Luparajojen alittaminen johtuu Nissisen mukaan toisaalta neutraloinnin onnistumisesta ja toisaalta juoksutusten rajoittamisesta Kalliojoen virtaaman mukaan.

– Juoksutus saa olla ympäristöluvan mukaan enintään seitsemän prosenttia Kalliojoen sen hetkisestä virtaamasta ja se on tietenkin vähentänyt puhdistettujen jätevesien juoksutusmääriä, Nissinen tarkentaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.