Mainos

Talvitie tapasi Armenian kiistan osapuolia

Etyjin erityisedustaja, suurlähettiläs Heikki Talvitie on tavannut Armenian hallituksen ja opposition edustajia maan pääkaupungissa Jerevanissa. Hän taivuttelee osapuolia neuvottelemaan kiistanalaisista vaaleista ja levottomuuksien lopettamisesta.

Talvitie keskusteli toistamiseen väistyvän presidentin Robert Kotsharianin ja tulevan presidentin, pääministeri Serzh Sarkisianin kanssa. Hän tapasi myös oppositiojohtaja Levon Ter-Petrosianin, joka syyttää hallitusta vilpistä helmikuun presidentinvaaleissa.

Talvitie arvioi, että tilanne maassa on rauhallinen, mutta poliittinen jännitys pitää vielä laukaista. Yksi ongelma piilee siinä, että Ter-Petrosian tukijoineen ei ole suostunut vuoropuheluun hallituksen kanssa, toisin kuin useimmat muut oppositioryhmät.

Ter-Petrosian on asettanut ehdoksi keskusteluille poikkeustilan purkamisen. Hän haluaa myös ensin perustuslakituomioistuimen antavan päätöksensä valituksesta, jonka hän teki presidentinvaaleista.

- Tilanne on tällä hetkellä hänen suhteensa lukossa, Talvitie kertoi puhelimitse Jerevanista.

Armeniaan julistettiin poikkeustila viime viikonloppuna mielenosoittajien ja mellakkapoliisien yhteenottojen takia. Väkivaltaisuuksissa sai surmansa seitsemän siviiliä ja yksi poliisi. Talvitien mukaan sekä hallitus että Ter-Petrosian kuitenkin ovat yksimielisiä siitä, että mellakoiden aikana rikoksiin syyllistyneitä on rangaistava.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) lähetti Talvitien Jerevaniin sunnuntaina. Hän tapaa vielä tiistaina kansalaisjärjestöjen edustajia ennen poistumistaan maasta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.