Talvisodan rauhanteon vaiheet näyttämöllä

Suomen Kansallisteatterissa saa tänään 3.3. ensi-iltansa Talvisodan rauhanteon ratkaisuvaiheista kertova näytelmä "Kun Summa petti".

Se perustuu professori Heikki Ylikankaan tutkimukseen, jonka mukaan maamme sodanjohto harkitsi loppuun saakka Englannin ja Ranskan tarjoamaa sotilasapua. Näin olisi yritetty välttää nöyryyttävät alueluovutukset. Suomi valitsi kuitenkin toisen vaihtoehdon, josta siitäkin historiankirjoitus on enimmäkseen vaiennut.

Kalle Holmbergin (kuvassa) ohjaamassa näytelmässä pääministeri Ryti purkaa tuskaansa vaimolleen maaliskuussa 1940. Sodan käänne tapahtui 12. helmikuuta, kun Summan linja murtui helmikuuta Karjalan kannaksella. Pakkorauha häämötti. Kansainliiton julkisen sota-aputarjouksen lisäksi toinen yllättävä salainen ehdotus sotki päättäjiämme vain lisää.

Vaiettu Saksa

Käsikirjoittaja, professori Heikki Ylikangas sanoo hallituksen saaneen viestin myös Saksasta, että olisi viisainta tehdä rauha, tai saksalaiset hyökkäävät pian Neuvostoliittoon ja Suomi saa kaiken korkoineen takaisin.

Tähän saakka on enimmäkseen kerrottu, kuinka sodan johto määrätietoisesti torjui lännen avuntarjoukset liian pieninä ja hitaina, Saksasta ei puhuttu mitään. Ylikankaan mukaan muun muassa valtioneuvoston pöytäkirjat osoittavat jotain muuta:
-"Hallitus kiisteli siitä kumpi vaihtoehto pitäisi valita, aivan viime metreille saakka. Presidentti Kallio sanoi, että minä en allekirjoittaisi tätä rauhaa, jos saisin enemmän ministereitä taakseni."

Mutta Suomi valitsi Saksan kortin - hyvityksen toivossa. Johtajamme uskoivat Saksan voittavan koko toisen maailmansodan. Heikki Ylikangas sanoo, että prosessi oli erittäin dramaattinen myös todellisuudessa eli todellisuus itse kirjoitti draaman.
(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat