Talvirengaskausi alkanut tavallista aiemmin: "Vaihdetaan Jyväskylän korkeudella jo täyttä häkää"

Rengaspaineiden tarkastaminen on helppoa 3:12
KATSO MYÖS: Videolla ammattimiehen vinkit rengaspaineiden tarkistamiseen.

Autorengasliitto ry kertoo, että talvirenkaat kannattaa vaihtaa alle pian, jos Pohjois-Suomi kutsuu lomakaudella.

 – Jos syyslomalla on lähdössä pohjoiseen, on syytä erittäin vakavasti harkita talvirenkaiden vaihtoa, sanoo Autonrengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora tiedotteessa.

Lapissa ajokelit ovat jo osittain talviset ja saattavat muuttua hyvinkin nopeasti, Nuora vakuuttaa.

Pohjois-Suomessa on monin paikoin jo lunta, mutta myös Keski-Suomessa ja jopa etelän pääkaupunkiseudulla on yöaikaan menty pakkasen puolelle.

Renkaidenvaihdossa voi olla pian myös ruuhkaa. Nuorta antaakin autoilijoille kehuja siitä, että moni on alkanut hakeutua rengasvaihtoon nopeasti.

 – Renkaita vaihdetaan Jyväskylän korkeudella jo täyttä häkää. Heti viikon aluksi maanantaina tehtiin jo yli 500 varausta rengasvaihtoon, rengasliikettä Jyväskylässä pitävä Nuora sanoo.

Talven saapuessa vaihtoja tekevät rengasliikkeet ruuhkautuvat nopeasti. Erityisesti kitkarenkaiden vaihdon voi tehdä jo hyvissä ajoin.

– Viimeiseen hetkeen rengasvaihtoa on turha jättää. Erityisesti jos omassa autossa on nastattomat talvirenkaat eli tuttavallisemmin kitkarenkaat, ne kannattaa vaihtaa alle saman tien.

Vaihdatko renkaat itse? Lue Autonrengasliitto ry:n ohjeet alta.

Renkaanvaihtajan muistilista

  • Hanki kunnon hallitunkki. Auton oma tunkki on tarkoitettu vain rengasrikkoja varten.
  • Vaihda tasaisella alustalla. Kova pinta antaa tunkille riittävästi tukea.
  • Tarkista varusteet. Varaa etukäteen valmiiksi tunkki, kunnon rengasavain, kiinnitystarvikkeet, lukkopultin hylsy ja työhanskat.
  • Löysennä pultit, kun rengas on maassa. Voimaa vaativa liike aiheuttaa eniten auton heilumista ja suurimman vaaran pudottaa auto tunkilta. Kiristä samasta syystä uuden renkaan pultit vasta renkaan ollessa maassa.
  • Muista jälkikiristys. Alumiinivanteiden pultit on jälkikiristettävä noin 100 kilometrin ajon jälkeen. Muuten kierteiden väliin jääneet pienetkin roskat voivat löysentää kiinnityksen ja pilata vanteen.
  • Vaihda renkaat rauhassa ja hyvällä säällä. 

 

Lue myös:

    Uusimmat