Laki kohtelee nasta- ja kitkakuskeja eri tavoin – milloin poliisi alkaa sakottaa talvirenkailla ajamisesta?

Nastarengaskielto ihmetyttää – Helsingin kaupunki vastaa kritiikkiin 8:39
Helsingin nastarengaskielto on herättänyt ihmetystä. Näin kaupunki vastasi kritiikkiin MTV Uutiset Liven suorassa lähetyksessä.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme auto- ja liikenneaiheisiin kysymyksiin joka viikko. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen lifestyle@mtv.fi.

Kysymys: Pitääkö henkilöautoissa olla huhtikuun alusta alkaen kesärenkaat alla, vaikka on lunta maassa?

Vastaus: Renkaidenvaihdon ajankohtaa päätettäessä on olennaisempaa katsoa keliä ja sääennusteita kuin kalenteria. Myös omat autonkäyttötarpeet ja liikkumisympäristöt pitää ottaa huomioon.

Tavallisten henkilöautojen talvirenkaat ovat nasta- tai kitkarenkaita. Tieliikennelain mukaan talvirenkaita pitää käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos sää tai keliolosuhteet näin edellyttävät.

Samaisessa laissa määritellään myös nastarenkaiden käyttöaika: henkilöautoissa nastarenkaita saa käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun tai muulloinkin, jos sää tai keliolosuhde sitä edellyttää. 

Kitkarenkailla voi siis lain puolesta ajaa vaikka ympäri vuoden – tosin järkevää se ei ole, koska ne ovat ominaisuuksiltaan tarkoitettu talvikäyttöön. Kesän lämpötiloissa ja olosuhteissa kitkarengas saattaa käyttäytyä hyvinkin arvaamattomasti, varsinkin yllättävissä ajotilanteissa. 

Nastarenkaillakin saa siis tieliikennelain mukaan huoletta ajella huhtikuussa, keliolosuhteiden sitä vaatiessa – ja ainakin toistaiseksi, tätä juttua Espoon ja Nurmijärven rajalla kirjoittaessani, olosuhteet näyttäisivät jatkuvan sellaisina, että tämän vaatimuksen voidaan katsoa täyttyvän. 

Liikkumistarpeet huomioitava

Renkaidenvaihdon ajankohtaa suunniteltaessa on syytä ottaa huomioon myös omat liikkumistarpeet lähiviikkoina. Suomi on pitkä maa, ja keliolosuhteet ovat täysin erilaiset Kilpisjärvellä kuin pääkaupunkiseudulla.

Jos esimerkiksi pääsiäisenä on tarkoitus suunnata lappiin tai Kainuuseen, ei tällaiselle matkalle pidä missään nimessä lähteä kesärenkain. Vaikka tienpinnat vaikuttaisivatkin sulilta, saattaa sulamisvesien kastelemat tienkohdat jäätyä varjopaikoissa päivälläkin – yöpakkasten aiheuttamasta liukkaudesta puhumattakaan.

Poliisi puuttuu tapauskohtaisesti

Poliiseille ei nastarengasvalvonnan osalta ole määritelty mitään tiettyä ajankohtaa, jolloin he alkaisivat kirjoittamaan sakkoja tarpeettomasta nastarenkailla ajamisesta. Kukin liikennettä valvovista poliiseista päättää itse, koska olosuhteet ovat sellaiset, ettei nastarenkaita ole enää syytä maaliskuun jälkeen käyttää. 

Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta saamani tiedon mukaan erittäin harvoin nastoilla ajamisesta kuitenkaan ennen vappua sakkoja kirjoitetaan.

Lue myös:

    Uusimmat