Talvikauden aikana kuoli lähes 80 sutta – koirajahdissa paljon riskejä

2:05

Suomessa kuoli talven aikana vähintään 77 sutta. Määrä on suurin vuosikymmeniin. Uutena menetelmänä susikannan sääntelyyn on tullut ajavien koirien käyttö sekä metsästyksessä että pihalta karkotuksissa.

Ilomantsilaisen Ari Turusen kaksivuotias amerikan kettukoira Raipe ei petoja pelkää. Se on ajanut sutta metsästystilanteessa onnistuneesti. Tärkeintä on luonteen lujuus.

– On monta koiraa, jotka ensimmäisen kerran ajaa ja kun pääsee näkemään suden, ajointo loppuu. Eli korvien väliä se koiralta kysyy.

Poliisi kertoi tänään Joensuun susiseminaarissa, että kulunut talvi oli viranomaisille hikinen. Pelkästään Itä-Suomen poliisilaitos määräsi 13 uhkaavasti käyttäytynyttä sutta lopetettavaksi ja antoi lisäksi 30 karkotusmääräystä.

– Se on ennätys. Ei Itä-Suomen poliisilaitoksen alueella niin paljon ole tehty koskaan, laskee ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen.

Viime elokuun jälkeen kokonaiskuolleisuus on ollut lähes 80 sutta. Kannanhoidollisessa metsästyksessä ammuttiin 43 sutta, 25 tapettiin poliisin poikkeusluvilla ja loput kuolivat liikenteessä tai tauteihin. Luonnonvarakeskus arvioi kannaksi nyt 200-235 sutta.

Suden metsästys koiralla ei ole riskitöntä. Poliisin virkatöissäkin sattui vahinko.

– Ikävä kyllä yksi lahjakas hyvä koira menetettiin, Pohjolainen vahvistaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja