Karhujahti päättymässä Pohjois-Karjalassa – 134 karhua ammuttu

2:14

Pohjois-Karjalan kaikkien aikojen mittavin karhujahti on päättymässä. Kahdessa viikossa maakunnassa kaadettiin 134 karhua. Sunnuntaina puolilta päivin käyttämättä oli enää kolme poikkeuslupaa.

– Eniten karhuja on kaadettu juuri niiltä alueilta minne karhujen aiheuttamat vahingot ovat keskittyneet, kertoo jahdin koordinaattori Matti Törrönen.

Esimerkiksi Lieksassa karhujen mehiläistarhoille, maatiloille ja kotieläimiin kohdistuneet vahingot kymmenkertaistuivat viime vuonna. Korvaussumma oli 52 000 euroa.

– Kun siihen lisätään susien aiheuttamat koiravahingot, korvaussumma oli Lieksassa yli 70 000 euroa, Törrönen laskee.

Toistaiseksi tiedossa on kaksi epäiltyä metsästysrikosta tai rikkomusta.

Molemmat ovat poliisitutkinnassa. Toisessa epäillään karhun ampumista tieltä ja toisessa ravintohoukuttimen käyttöä. Pentuja tai pentujen kanssa liikkuvia emokarhuja ei ole ammuttu.

– Minäkin vähän jännitin miten tämä menee kun lupamäärä on näinkin suuri. Hyvin on jahti onnistunut. Muutama haavakkokarhukin on saatu nopeasti pois, Törrönen summaa.

"Olisi ollut vielä vara 20–30 lisälupaan"

Pohjois-Karjalaan haettiin kaikkiaan 173 lupaa. Törrönen huomauttaa, että kanta kasvaa metsästyksestä huolimatta seitsemäntenä vuotena peräkkäin.

– Tässä olisi ollut vielä vara 20–30 lisälupaan eikä kanta olisi millään tavalla vaarantunut.

Törrönen huomauttaa, että myös metsästäjät haluavat pitää alueella hyvinvoivan karhukannan.

– Karhujahtiin halutaan päästä joka vuosi eikä metsästystä viedä liian pitkälle. Tämä on silmiinpistävä piirre ja eroaa selvästi esimerkiksi hirvijahdista, jossa ollaan valmiita kovempaan verotukseen.

Koko maassa oli sunnuntaina ammuttu jo reilusti yli 200 karhua. Pohjois-Karjala on omassa kastissaan, mutta poronhoitoalueellakin kaatoja oli jo runsaat 60.

Poikkeuslupia on kaikkiaan 355 koko maassa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja