Talvi voi laukaista 21-vuotiaalla naisella jopa hengenvaarallisen reaktion: "Olen allerginen kylmälle"

Kanadalaisnainen saa vakavia allergiaoireita kylmästä ilmasta ja lämpötilanmuutoksista, kertoo Daily Mail. Oireet voi laukaista jopa jäätelön syöminen.

Kanadalainen Arianna Kent, 21, kärsii harvinaisesta nokkosihottumasta, jossa kylmä ilma ja lämpötilanmuutokset laukaisevat allergiaoireet. Kun lämpötila laskee hyytäviin lukemiin, Arianna on vaarassa saada jopa anafylaktisen reaktion.

Arianna joutuukin kantamaan jatkuvasti EpiPeniä mukanaan.

– Se [kylmä ilma] saa ihoni palamaan ja kutiamaan, kurkulleni se on kuin astma, jossa [hengitys] vinkuu kovempaa ja on vaikeuksia hengittää. Se on kuin joku istuisi rinnallasi saaden sen tuntumaan tiukemmalta ja painavammalta, Arianna kuvailee Daily Mailille.

Allergiat lisääntyvät, mistä se johtuu? Aiheesta keskustellaan alla olevalla videolla! (Artikkeli jatkuu videon alla.)

6:49

Nopeat lämpötilaerot aiheuttavat oireita

Arianna asuu Edmontonissa, Kanadassa, jossa lämpötila voi pahimmillaan laskea jopa -40 asteeseen. Todella kylmällä säällä Arianna joutuu välttelemään ulos menemistä, sillä jopa autolle kävely voi olla naiselle mahdollisesti vaarallista.

Joka kerta, kun nainen astelee ulos, hänen täytyy pukeutua hyvin eikä hän voi viettää talvella yli viittä minuuttia ulkona. Arianna joutuu myös olemaan tarkkana joka kerta, kun hän avaa jääkaapin, syö jäätelöä tai pitelee lasia, jossa on jäitä.

Jo 14-vuotiaasta asti oireista kärsinyt Arianna kertoo, että jopa kesällä suuret lämpötilan muutokset voivat aiheuttaa hänelle samanlaisia allergisia reaktioita.

– Tunnen sen kurkussani, jos juon jotakin kylmää. Se tuntuu tiukalta ja kireältä. Se on sama, jos syön jäätelöä. Voin välttää kylmää uima-allasta tai juomaa, mutta ei koskaan tiedä, milloin alkaa sataa tai ulkona kylmenee. Se ei ole minun kontrollissani, hän sanoo.

Pahimmillaan Arianna on joutunut kolme kertaa kuukaudessa sairaalaan vakavien oireiden takia.


Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Ihmiset eivät usko

Ariannan vaiva on sen verran harvinainen, että hän jatkuvasti tapaa ihmisiä, jotka eivät usko hänen puhuvan totta allergiastaan.

– Ei ole ihan jokapäiväistä, että joku sanoo "olen allerginen kylmälle", mutta se on rankka juttu, varsinkin, kun ihmiset eivät usko sinua tai tiedä, että sellainen on olemassa. He sanovat, että "kyllä Arianna, tiedämme, että sinulla on aina kylmä, mutta se ei tarkoita, että olet allerginen sille", Arianna kuvaa.

Kylmänokkosihottumasta kärsii Suomessa joka kymmenes ihminen jossain elämän vaiheessa. Oireet voivat kestää vain yhden talven, joillakin läpi koko elämän.

Tavallisesti oireet alkavat, kun ulkona pakkasessa, viileässä vedessä uidessa tai kosteassa viimassa jäähtynyt iho alkaa lämmetä. Oireet alkavat pistelynä ja kutinana.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja