Mainos

Talvi hankaloittaa Kosovon auttamista

Ankara lumentulo vaikeutti perjantaina Kosovossa kansainvälisten tarkastajien työtä samoin kuin humanitaarisia avustustoimia. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n edustaja kertoi, että avustussaattueita oli jouduttu ohjaamaan Kosovon keskusalueille, koska sää esti avun viennin syrjäseuduille.

UNHCR:n pääjohtaja Sadako Ogata puolestaan arvioi Genevessä, että humanitaarinen katastrofi on onnistuttu välttämään Kosovossa. Rauha alueella on kuitenkin edelleen hauras.

Kosovoon on määrä sijoittaa 2000 Etyjin tarkastajaa. Aseita näillä tarkastajilla ei ole. Heidän on määrä valvoa, että niin Jugoslavia kuin albaanijoukotkin noudattavat Yhdysvaltojen avulla viime kuussa neuvoteltua sopimusta. Sopimuksen mukaan Etyjin tarkkailijat valvovat serbijoukkojen vetäytymistä Kosovosta. Etyjin on lisäksi määrä estää uudet väkivaltaisuudet, luoda turvallinen ilmapiiri pakolaisten paluulle ja selvittää mahdollisten väkivaltaisuuksien aloittaja.

UNHCR arvioi, että 60 000 ihmistä on tähän mennessä palannut kotialueilleen Kosovossa. Evakossa on edelleen 180 000 ihmistä, heistä on 20 000 Albaniassa ja 40 000 Montenegrossa.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.