Mainos

Tältäkö näyttää Helsinki vuonna 2050?

Helsinki on julkaissut vision siitä, miltä kaupunki voisi näyttää vuonna 2050.

Tulevaisuuden Helsinki on asukasmäärältään selvästi suurempi, rakentamiseltaan monipuolisempi ja liikenteenkin kaavaillaan kokevan jonkinmoisen mullistuksen.

Moottoriteistä kaupunkibulevardeja

Arvion mukaan Helsingissä on vuonna 2050 noin 860 000 asukasta ja 560 000 työpaikkaa.

Joukkoliikenne ja erityisesti pikaraitiotiet ovat liikenteessä keskeisessä roolissa - myös jalankulkijat sekä pyöräilijät ovat erityisasemassa.

Tulevaisuuden Helsingissä moottoritiet ja moottoritiemäiset kadut eivät ulotu kantakaupungin sisään. Ne ovat muuttuneet kaupunkibulevardeiksi Kehä I:n sisäpuolella – Itäväylä Itäkeskuksesta kaupungin rajalle saakka. Joiltain osin moottoritiet voivat olla katettuja tai tunneloituja. 

Uusia asuntoja kaavaillaan muun muassa Malmin lentokentälle, jonka vuokrasopimus päättyy vuoden 2034 loppuun mennessä. Tavoite on, että lentokenttä olisi muutettu asumisalueeksi vuonna 2050. Uuteen kaupunginosaan on kaavailtu mahtuvan yli 20 000 asukasta.

Asumaan veden päälle?

Vuonna 2050 Helsingin saaristossa ja rannan tuntumassa asutaan sekä pysyvästi että väliaikaisesti. Asumisratkaisuja on tarjolla aina kelluvista asunnoista autottomiin saariyhdyskuntiin.

Rakennuksia tai kokonaisia kortteleita kulkuväylineen voidaan myös perustaa suoraan meren pohjaan pilareille eräänlaisina laiturirakenteina. Pienimuotoisesti tätä on kokeiltu Helsingissä Lauttasaaressa Purjeentekijänkujalla.

Helsingissä varaudutaan myös rautatietunnelin rakentamiseen Tallinnaan ja suurnopeushenkilöliikenneradan rakentamiseen Pietariin.

Kaavailut perustuvat Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston Helsingin uusi yleiskaava Visio 2050 -julkaisuun.


 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.