Onko liikekannallepano Venäjällä todella päättynyt? Meduza selvitti: Tämän takia Putin ei halua allekirjoittaa virallista asetusta

Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta:"Asetus on annettu" 0:47
21. syyskuuta Venäjän presidentti julisti osittaisen liikekannallepanon, jonka asetuksen hän allekirjoitti saman tien.

Venäjän osittaisen liikekannallepanon julistamisesta ehti kulua lähes kuusi viikkoa ennen kuin Vladimir Putin kertoi alkuviikosta sen päättyneen. Latviasta käsin toimiva venäjänkielinen julkaisu Meduza kirjoittaa, miksi Putinin sanomisiin ei tälläkään kertaa voi luottaa.

Kun Venäjän presidentti alkuviikosta julisti liikekannallepanon päättyneen, hän kertoi Interfaxin mukaan, ettei ollut miettinyt, tarvitaanko lopettamisesta erityistä asetusta ja lupasi puhua asiasta lakimiesten kanssa. Tämä näyttäytyy varsin omituisena, koska liikekannallepanon julistamisesta syyskuussa annettiin asetus saman tien.

Myös Venäjän puolustusministeriö ilmoitti alkuviikosta presidentin 21. syyskuuta julistaman osittaisen liikekannallepanon päättyneen. Puolustusministeriön mukaan reservissä olevien kansalaisten asevelvollisuuteen liittyvät toimet on lopetettu, ja asevoimiin rekrytoidaan jatkossa vain vapaaehtoisia. 

Oppositiomedia Meduzan mukaan mitään asetusta liikekannallepanon päättymisestä ei Vladimir Putinin toimesta ole virallisesti allekirjoitettu.

– Valitettavasti Venäjän mobilisaatio ei ole ohi. Ellei presidentti allekirjoita asetusta, jolla "osittainen" liikekannallepano lopetetaan, puolustusministeriö voi milloin tahansa julkaista uusia suunnitelmia, minkä jälkeen liikekannallepano alkaa uudelleen, kirjoittaa Meduza.

Agora-ihmisoikeusryhmän johtaja Pavel Chikov vahvisti Meduzalle, että puolustusministeriön lausunnoilla toimenpiteiden lopettamisesta ei sinänsä ole oikeudellista merkitystä. Alueen johtajan tai presidentin lehdistösihteerin lupaukset eivät myöskään sido viranomaisia mihinkään.

Miksi Putin ei halua virallisesti lopettaa liikekannallepanoa?

Tiistaina Venäjän duuman kansanedustajat kertovat aikovansa esittää maan parlamentille lakiluonnoksen, jonka mukaan liikekannallepanon kiertäminen tai siitä kieltäytyminen kriminalisoitaisiin. Liikekannallepanon välttämisestä määrättäisiin tuntuva sakko tai jopa viiden vuoden vankeusrangaistus.

Lakiehdotus kuulostaa erikoiselta, jos liikekannallepano olisi todella jo lopullisesti päättynyt. Myöhemmin duuman sisältä on kylläkin kuulunut puhetta, että aika olisi ajanut kyseisen lakiluonnoksen ohi. Laki on silti edelleen käsittelyssä.

Jos presidentti allekirjoittaa asetuksen, jolla lopetetaan osittainen liikekannallepano, antaisi asiakirja antaisi kaikille sopimussotilaille mahdollisuuden irtisanoutua halutessaan ja merkitsisi myös alokkaiden kotiuttamista, kirjoittaa Meduza. Tätä Putin ei tietenkään halua tässä tilanteessa, jossa Venäjä on muutenkin ajettu sodassa erittäin ahtaalle. Meduzan mukaan Venäjä tarvitsee edelleen kipeästi miehiä rintamalle.

Venäjällä mobilisoidut noin 300 000 sotilasta riittävät vain korvaamaan tappiot ja todennäköisesti miehittämään komppaniat ja pataljoonat täyteen vahvuuteensa, kirjoittaa Meduza.

Samalla on pidettävä mielessä, että suurimmalla osalla nyt mobilisoiduista miehistä on selvästi huonommat taisteluominaisuudet ja -taidot kuin sodan alusta asti taistelleilla sopimussotilailla.

– Jos Kreml aikoo taistella sodan loppuun asti, liikekannallepanon on jatkuttava pitkään – teoriassa siihen asti, että Venäjän armeija saavuttaa Ukrainan armeijan lukumäärän tai ylittää sen, Meduza summaa.

Lue myös:

    Uusimmat