Venäjän duuma: Liikekannallepanon välttelystä jopa viiden vuoden vankeustuomio

Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta:"Asetus on annettu" 0:47
Vladimir Putin ilmoitti 21. syyskuuta "osittaisesta liikekannallepanosta" Venäjällä. Nyt liikekannallepano on Venäjän mukaan jo päättynyt.

Venäjän duuman kansanedustajat aikovat esittää maan parlamentille lakiluonnoksen, jonka mukaan liikekannallepanon kiertäminen tai siitä kieltäytyminen kriminalisoitaisiin.

Venäläinen sanomalehti Izvestija uutisoi asiasta tänään ensimmäisenä Venäjällä duuman lähteisiin vedoten.

Yksi lakiesityksen laatijoista, duuman turvallisuus- ja korruptiontorjuntakomitean varapuheenjohtaja Ernest Valejev, kertoi Interfaxille aloitteen yksityiskohdista.

Rikoslakiin tehdyillä muutoksilla liikekannallepanon välttämisestä määrättäisiin 200 000-500 000 ruplan eli noin 3 200 – 8 100 euron sakko tai jopa viiden vuoden vankeusrangaistus.

Virallisesti liikekannallepano on päättynyt

Valejevin mukaan rikosoikeudelliseen vastuuseen joutuisivat vain ne, jotka välttelevät liikekannallepanoa sen jälkeen, kun he ovat saaneet virallisen kutsun sotilasrekisteri- ja värväystoimistosta.

Valejevin mielestä lakiehdotuksella korjataan lainsäädännössä oleva aukko: tällä hetkellä rikoslaissa säädetään ainoastaan asevelvollisuuden välttämisestä. Kansanedustaja sanoi, että kyseinen duuman aloite ei vaikuta 21. syyskuuta alkaneeseen osittaiseen liikekannallepanoon, "koska liikekannallepanon on virallisesti ilmoitettu päättyneen".

Venäjän puolustusministeriö ilmoitti eilen Telegram-viestipalvelussa Venäjän päättäneen osittaisen liikekannallepanonsa. 

Viestin mukaan reservissä olevien kansalaisten asevelvollisuuteen liittyvät toimet on lopetettu, ja asevoimiin rekrytoidaan jatkossa vain vapaaehtoisia. 

Viestissä sanotaan myös, että liikekannallepanon aikana armeijan tarpeisiin käyttöön otetut rakennukset luovutetaan takaisin niiden aiempia käyttötarkoituksia varten.

Lue myös:

    Uusimmat