Mainos

Tältä tuntuu Microsoftin uusi Surface-tabletti

Käsissämme on ohjelmistojätti Microsoftin uudenkarhea Surface RT -tabletti. Windows RT -käyttöjärjestelmää käyttävä tabletti tuli myyntiin Suomessa torstaina.

Surface pyrkii yhdistämään kannettavan tietokoneen toiminnallisuudet tablet-tietokoneiden kokoluokassa. MTV3 Uutiset otti selvää, miltä uutuuslaite tuntuu käytännössä.

Erittäin tyylikkäästi toteutettu laite

Surface-tabletista välittyy käyttäjälle välittömästi erittäin laadukas ja luotettava tuntuma: magnesiumseoksesta valmistettu mattapintainen kuori tuntuu hyvältä kämmenissä ja se on erittäin jämäkkä. Minkäänlaisia ylimääräisiä nitinöitä tai natinoita ei kuulu laitetta käsitellessä.

Surface ei ole tabletkone siroimmasta päästä: 10,6-tuumaisella kosketusnäytöllä varustetun laitteen mitat ovat 274,5 x 172 x 9,4 millimetriä ja painoa on 680 grammaa.

Microsoft Surface RT

Plussaa:

Miinusta:

Tämä on tasan puolet painavampi kuin MTV3 Uutisten vuosi sitten kokeilema Samsung Galaxy Tab 7.7 -pikkutabletti. On tosin huomioitava, että 7.7-tuumaisella näytöllä varustettu laite on lähtökohtaisestikin suunniteltu hieman erilaiseen käyttöön.

Surfacen muotokieli on melko kulmikas, mutta reunoihin tehtyjen viisteiden ansiosta laitetta on miellyttävä pitää käsissä.

Laitteen reunoille on sijoitettu kaiuttimet, äänenvoimakkuuden säädin, kuulokeliitäntä, virtakytkin, USB-liitäntä, virtaliitäntä ja videolähtöliitäntä. Ylimääräinen muistikorttipaikka löytyy takakannesta ponnahtavan tukijalan alta. Laitteen edessä ja takana on omat kamerat.

Surface toimii tabletkäytössä erinomaisesti: Kosketustoiminnot toimivat kautta linjan täsmällisesti ja viiveettä. Kokeilumme aikana laitteen toiminta oli kaikin tavoin sutjakkaa.

1 366 x 768 pikselin 16:9-laajakuvanäyttö tarjoaa terävän ja värikylläisen kuvan. Lisäksi näyttö tarjoaa joka suuntaan kiitettävän laajat katselukulmat ilman kuvan haalistumista.

Tabletti muuntautuu läppäriksi

Surfacen takana on esiin ponnahtava ohut metallinen tukijalka, jonka ansiosta laitteen saa asetettua vaakasuuntaisesti pöydälle optimaalisella katselukulmalla. Tukijalka on koko laitteen pituinen ja sen ansiosta laite pysyy pöydällä pystyssä hyvin tukevasti.

Surface RT -ominaisuudet

Kun pakettiin lisätään vielä reunaan magneetin avulla jämäkästi kiinnittyvä ohut näppäimistö, niin tabletista muotoutuukin kannettavan tietokoneen kaltainen laite. Surfacen käyttö ei edellytä näppäimistön käyttöä, mutta näppäimistön avulla Windows-järjestelmän käytössä on monin paikoin runsaasti hyötyä.

Surfaceen on saatavilla kaksi erilaista näppäimistövaihtoehtoa: Touch Cover ja Type Cover.

Touch Cover

Surfacen peruskokoonpanossa mukana toimitetaan tummanharmaa kosketusnäppäimistöllä ja hiirikosketuslevyllä varustettu Touch Cover.

Touch Cover loksahtaa magneetin avulla täsmällisesti tabletin kylkeen. Sen voi myös kääntää Surfacen näytön suojaksi, jolloin laite menee automaattisesti lepotilaan. Vain kolmen millimetrin paksuinen Touch Cover -näppäimistö on lisäksi roiskesuojattu.

Surfacen voi ostaa myös ilman Touch Coveria ja hankkia halutessaan lisävarusteena erivärisen näppäimistön.

Touch Coverin kosketusnäppäimistö on säädetty toimimaan siten, että painikkeita on kosketettava pelkkää hipaisua voimakkaammin. Tällä ehkäistään tahattomien näppäinpainallusten syntyminen.

Kosketusnäppäimistö tuntuu alkuun erikoiselta verrattuna perinteiseen näppäimistöön. Näppäintuntuma on samanlainen kuin naputtelisi sormillaan kovaa pöydänpintaa. Pienen totuttelun jälkeen Touch Cover toimii kuitenkin kirjoittamisessa ja hiirikursorin liikuttelussa yllättävän hyvin.

Type Cover

Jos käyttäjä kuitenkin haluaa mieluummin perinteisillä mekaanisilla painikkeilla varustetun näppäimistön, niin tämäkin on mahdollista. Surfaceen saa nimittäin hankittua myös erillisen Type Cover -näppäimistön. Type Cover on Touch Cover -näppäimistöä hieman paksumpi, mutta siitä huolimatta sekin on todella ohut (6mm).

Type Cover tarjoaa erittäin miellyttävän ja kevyen oloisen kirjoitustuntuman. Näppäimistön kohtalaisen pienestä koosta huolimatta yksittäiset näppäimet ovat erittäin suurikokoisia. Ja koska näppäimistö ei ohuen muotoilunsa ansiosta juurikaan nouse pöydän pinnan tasosta, niin käyttäjä ei kaipaa erillisiä tukia ranteiden lepuuttamiseen.

Type Cover tarjoaakin jopa miellyttävämmän kirjoitustuntuman kuin monessa kiinteällä näppäimistöllä varustetussa kannettavassa on tarjolla.

Sekä Type Coverin että Touch Coverin alapuolinen pinta on mokkanahalta tuntuvaa materiaalia. Materiaalivalinnan ansiosta näppäimistö ei pääse liukumaan helposti pöydällä sillä kirjoitettaessa.

Tabletin käyttö näppäimistön kanssa sujuu myös läppärimäisessä sylikäytössä yllättävän hyvin: käyttäjä voi istuma-asennossa asettaa tabletin metallisen tukijalan jalkojaan vasten, jolloin näyttö pysyy optimaalisessa asennossa ilman ylimääräistä tukemista.

Surfacella laaja kohderyhmä

Surface on suunnattu laajalle kohderyhmälle. Se pyrkii tarjoamaan eväitä niin viihdekäyttöä kuin työkäyttöä ajatellen. Hyötykäyttöä ajatellen Surfacesta löytyy Word, Excel, PowerPoint ja OneNote -sovellukset. Kuvat, asiakirjat ja muut tiedostot saa tallennettua omalla käyttäjätunnuksella toimivaan SkyDrive-pilvipalveluun, jolloin omat tiedostot ovat aina ajan tasalla riippumatta käytettävästä tietokoneesta.

Parhaiten Surface RT soveltuu kevyeksi matkakoneeksi ja kodin kakkoskoneeksi netissä surffailuun, videoiden katseluun ja muuhun peruskäyttöön. Täysipainoista tietokonetta se tuskin kuitenkaan monessa tapauksessa korvaa. Tässä mielessä jäämmekin kiinnostuneina odottelemaan, milloin Surfacen Windows 8 Pro -versio tulee Suomen markkinoille.

Kiteytetysti sanoen Microsoftin Surface RT on varsin hyvin toteutettu ja laadukas kokonaisuus. Se ei ole erityisen siro pelkkää tabletkäyttöä ajatellen, mutta toisaalta suurikokoinen näyttö mahdollistaa monipuolisen käytön.

Yhdessä ohuen näppäimistökannen ja integroidun tukijalan kanssa käytettynä Surface tarjoaa samanlaisen käyttökokemuksen kuin perinteinen kannettava tietokone.

Pari sanaa Windows 8- ja Windows RT -käyttöjärjestelmistä

Surface RT -tabletti käyttää siis Windows RT -käyttöjärjestelmää.

Windows RT -järjestelmässä pääosassa on Windows 8:n tavoin eri sovellusten tapahtumaruuduista koostuva uudenlainen aloitusvalikko. Windowsin perinteinen työpöytänäkymä on "alennettu" aloitusvalikossa vain yhdeksi sovellukseksi monien muiden joukossa.

Windows RT on monin tavoin lähes identtisen oloinen Windows 8 -järjestelmän kanssa. Peruskäyttäjän kannalta näiden kahden eri järjestelmän välinen oleellinen ero on siinä, että Windows RT on tabletkoneita silmälläpitäen kehitetty mobiilikäyttöjärjestelmä, joka on ladattavien sovellusten osalta riippuvainen Windows Store -sovelluskaupasta.

Windows 8 on puolestaan täysipainoinen tietokonekäyttöjärjestelmä, joka sisältää aiemmista Windows-versioista tutut täydet työpöytäominaisuudet. RT-versiostakin löytyy perinteinen Windowsin työpöytänäkymä, mutta sinne ei voi kuitenkaan vapaasti ladata netistä tuttuja työpöytäsovelluksia.

Surfacesta julkaistiin viikko sitten Yhdysvalloissa Windows 8 Pro -versio, jossa toimivat sekä uudet Windows 8 -sovellukset että perinteiset työpöytäsovellukset. Surface Windows 8 Pro -laitteen tulosta Suomen markkinoille ei ole vielä kerrottu aikataulua.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.