Sydäntä särkevät kuvat paljastavat, kuinka dementia "pyyhki pois” äidin elämän neljässä vuodessa: "Se on oikeasti hirveää"

Miten muistisairauden erottaa tavallisesta muistamattomuudesta? 7:42
Videolla kerrotaan, miten tavallisen hajamielisyyden erottaa muistisairaudesta.

Mies kertoo brittimedioille, miten hänen vasta viisikymppinen vaimonsa haihtuu hitaasti pois dementian vuoksi.

Dementia ehtii tehdä neljässä vuodessa paljon tuhoja, todistavat brittiläisen Dominic Cardallin, 56, julkaisemat kuvat.

Dominicin vaimo Gill sai dementiadiagnoosin vasta 52-vuotiaana. Nyt 56-vuotias kahden lapsen äiti on mykkänä pyörätuolissa eikä pysty enää syömään kiinteää ruokaa. Hän tarvitsee ympärivuorokautista hoitoa selvitäkseen arjesta.

Dementia on muuttanut elämäniloisen, kauniin ja empaattisen naisen harmaaksi, riutuneeksi ja kärkeväksi.

– Se on oikeasti hirveää nähdä tuo muutos, Dominic sanoo Daily Mailin mukaan.

Mies luonnehtii puolisonsa muuttuneen hauraammaksi versioksi itsestään. Kuin vaimo pikkuhiljaa haihtuisi niin fyysisesti kuin henkisesti. Sairaus tuntuu pyyhkivän Gilliä vähitellen pois.

Dominicin Facebookissa jakamat kuvat osoittavat hyvin miehen kuvaileman muutoksen. 

Puhevaikeudet olivat ensimmäinen oire sairaudesta


Aivoja rappeuttava sairas on muuttanut niin Gillin ulkonäköä kuin persoonaakin. Jos upotus ei näy, voit avata sen tästä.

Gillin kohdalla dementian ensioire oli vaikeus puhua. Sanat ja lauseet sekoittuivat Gillin suussa. Seuraavien kuukausien aikana puhe sekavoitui entisestään. Gill saattoi pyytää miestään tuomaan ”kupillisen kuumaa vettä, jossa on pussi” sen sijaan, että hän olisi toivonut saavansa teetä.

Sitten töistä soitettiin. Sielläkin oli huomattu Gillin vaikeudet.

Puheongelmien jälkeen Gillin persoonallisuus alkoi muuttua. Sydämellinen ja empaattinen nainen muuttui kärkeväksi ja äkäiseksi.

Lääkärin diagnoosi oli synkkä. Vasta 52-vuotias nainen oli sairastunut etenevään sujumattomaan afasiaan, joka on yksi otsa-ohimolohkorappeuman kolmesta päätyypistä. Sairaus aiheuttaa puheen tuottoon liittyviä muutoksia, kuten puheen tuoton huomattavaa vähenemistä tai puheen sisällön ja merkityksen muuttumista, kertoo Parkinsonliitto ry verkkosivuillaan. Elinaika oireiden alusta on arviolta reilut 12 vuotta.

Gill sai diagnoosinsa vuonna 2015. Vain vuoden kuluttua nainen oli käytännössä menettänyt puhekykynsä.

Nyt Dominic hoitaa toimintakykynsä menettänyttä vaimoaan kotonaan yhdessä pariskunnan aikuisten lasten kanssa.

Muistisairaus voi iskeä keski-ikäisellekin


Jos upotus ei näy, voit avata sen tästä.

Dominic haluaa rohkaista ihmisiä hakemaan diagnoosia huomatessaan hälyttäviä oireita. Moni sekoittaa dementian oireet masennukseen tai ahdistukseen.

Muistisairaus voi iskeä suhteellisen nuorellakin iällä – äärimmäinen tästä on 2-vuotias Mirryn. Yleisimmät dementoivat sairaudet kuitenkin alkavat oireilla aikaisintaan 45 vuoden iässä.

Lue myös:

    Uusimmat