Tältä näyttää äitiyspakkaus 2023: "Pakkauksen valikoima supistuu"

Äitiyspakkauksen tuotteiden määrä vähenee – tällainen on uusi pakkaus 1:53
Katso videolta, mitä uusi pakkaus sisältää.

Kela julkaisi äitiyspakkauksen vuodelle 2023. Ensimmäiset äidit saavat uuden pakkauksen alkuvuodesta, Kela kertoo tiedotteessaan.

Äitiyspakkaus on ollut lapsiperheiden apuna suomalaisessa hyvinvointivaltiossa jo 85 vuoden ajan. Alun perin pakkaus oli innovatiivinen ja konkreettinen tapa auttaa pienituloisia äitejä alkuun perhe-elämässä. Äitiyspakkaus sisältää vauvan vaatteita ja hoitotarvikkeita.

Korona-aika nosti materiaalien yleistä hintatasoa ja hankaloitti saatavutta, ja Ukrainan sodan vaikutukset vain pahensivat ongelmaa. Kela kertookin tiedotteessaan, että hintojen nousu on vaikuttanut myös vuoden 2023 äitiyspakkauksen hankintoihin, sillä yhteen pakkaukseen käytettävällä 170 eurolla ei yksinkertaisesti saa enää niin paljon tuotteita kuin ennen.

Miten hintojen nousu siis konkreettisesti näkyy? Vuoden 2023 pakkauksessa on 38 erilaista tuotetta, mikä on viisi tuotetta vähemmän kuin vuonna 2022, ja jopa 12 tuotetta vähemmän kuin vuonna 2021. Vuoden 2020 pakkauksessa tuotteita oli jopa 56.

– Tästä voi päätellä, että pakkauksen valikoima supistuu. Alkuvuodesta esitimme pakkausta kohti 30 euron arvon korotusta sitä valitettavasti saamatta. Positiivista on, että tuotteiden vastuullisuus, laatu ja pitkäikäisyys ovat parantuneet merkittävästi viime vuosina, äitiyspakkauksen sisällöstä vastaava suunnittelija Veera Petäjä Kelasta kertoo tiedotteessa.

Mitä äitiyspakkauksesta jäi pois?

äiityspakkaus2023
Vuoden 2023 äitiyspakkauksen sisältö näyttää tältä.

Kela kertoo sisällyttäneensä vuoden 2023 äitiyspakkaukseen kaikki merkittävimmät tuotteet, joita vauvaperhe tarvitsee arjessaan.

– Pakkauksesta kuitenkin jäi joitain tuotteita pois siksi, että niistä ei saatu lainkaan tarjouksia, tällaisia olivat muun muassa kondomit, kuolalappu ja pehmolelu, kertoo Petäjä.

Esimerkiksi vuonna 2021 pakkauksesta puuttui kuumemittari, sillä siitä ei saatu sopimusta syntymään. Kuumemittaria ei löydy tänäkään vuonna.

Vastuullisuus mielessä

Huolella valikoiduissa tuotteissa on kiinnitetty huomiota materaalivalintoihin, laatuun ja vastuullisuuteen. Kela haluaakin korostaa äitiyspakkauksen sisällössä monikäyttöisyyttä ja vastuullisuutta.

Esimerkiksi puuvillasta valmistetuista tuotteista suurin osa on luomupuuvillaa, ja joissain tuotteissa on käytetty osin kierrätysmateriaalia. Kaikki tuotteet täyttävät Suomen ja EU:n lainsäädännön turvallisuusvaatimukset.

Vuoden 2023 äitiyspakkauksen bodyista suurin osa on kietaisumallisia. Lisäksi pakkauksessa on kaksi irroitettavalla jatkopalalla varustettua bodya. Kaikissa pakkauksen housuissa on vyötäröllä käyttöikää lisäävät käännettävät resorit.

2023_Ulkohaalari_makuupussi_2
Haalarikuosiksi valikoitui tumma Muumi-kuosi.

Vauvan haalarin kuosiksi valikoitui yleisöäänestyksen perusteella tummansininen Muumi-kuosi. Peitteeksi muuntuvan makuupussin kuosiksi yleisö puolestaan äänesti harmaan poikuekuvioinnin.

Kelan järjestämän kuosikilpailun voittajia nähdään tulevien vuosien vuodelaatikoissa. Vuoden 2023 vuodelaatikkoa koristaa edellisvuoden laatikon tapaan Aya Iwayan suunnittelema kuvitus Perhe. Vuodelaatikko toimii vauvan ensisänkynä, ja pakkaus sisältääkin myös laatikkoon sopivan patjan.

Äitityspakkaus tulee hakea kaksi kuukautta ennen laskettua aikaa, Kela kertoo sivuillaan. Pakkauksen sijaan äitiysavustuksen voi ottaa rahana, mutta suurin osa äideistä valitsee pakkauksen.

Katso ja vertaile: Tältä näytti edellinen äitiyspakkaus

Tältä näyttää uusi äitiyspakkaus – katso, mitä laatikko pitää sisällään 3:15
Katso, miltä näytti vuoden 2022 äitiyspakkaus.

Lähde: Kela

Lue myös:

    Uusimmat