Sanna Marin: "Tälle hallituskaudelle on osunut kolme poikkeuksellisen vakavaa kriisiä ja neljäs saattaa olla edessä"

Sanna Marin:"Tälle hallituskaudelle on osunut kolme poikkeuksellisen vakavaa kriisiä" 4:43
Sanna Marinin mukaan tälle hallituskaudelle on osunut kolme vakavaa kriisiä, ja neljäs saattaa olla vielä edessä.

Pääministeri Sanna Marin kommentoi, miksi hallitus on ollut tähän asti maltillinen verotusratkaisujen tekemisessä.

Petteri Orpo (kok.) kertoi tänään Ylen A-studiossa pitävänsä hallituksen ottamaa velkaa kohtuuttomana ja puhui vaalibudjetista. MTV Uutisten kymmenen uutisissa vierailleen pääministerin Sanna Marinin (sd.) mukaan kyse ei ole vaalibudjetista, vaan kriisibudjetista.

– Tälle hallituskaudelle on osunut kolme poikkeuksellisen vakavaa kriisiä: ensimmäisenä pandemia, toisena sota Euroopassa ja tällä hetkellä elämme energiakriisiä, joka johtuu myös sodasta Ukrainassa ja siitä, että Putin käyttää energiaa aseena Eurooppaa vastaan, Marin sanoi.

Marinin mukaan on hyvinkin mahdollista, että edessä olisi myös neljäs kriisi.

– Meillä saattaa olla vielä taantuma edessä, siitäkin on viitteitä. Elämme hyvin vakavaa aikaa. Pyrimme tässä tilanteessa tukemaan kotitalouksia, tavallisia ihmisiä erityisesti kalliiden energialaskujen osalta ja sen lisäksi pyrimme tukemaan ihmisten ostovoimaa, koska inflaatio on tällä hetkellä korkea.

Hoitajakriisi on myös jo käsillä. Pääministeri kertoo, että hoitajapulaan hallitus esittää yhtenä elementtinä sitä, että hoiva-avustajien koulutusta lisätään.

– Haluamme lisäksi varmistaa, että ensi tammikuussa aloittavat hyvinvointialueet voivat parantaa myös ihmisten työoloja ja huolehtia siitä, että hoitajat jaksavat työssään.  

Hallitus valmis tukemaan kotitalouksia

Energiakriisiin olisi voinut varautua aikaisemmin tukitoimilla. Miksi niihin päädyttiin vasta nyt? Pääministerin mukaan Suomessa energiamarkkina on tähän asti ollut kohtuullisen vakaa.

– Olemme myös hyvin energiaomavaraisia verrattuna moniin muihin maihin. Muualla tukitoimia on jouduttu tekemään huomattavasti aikaisemmin. Meillä onneksi ei ole jouduttu, mutta nyt varaudumme siihen, että tulevana syksynä ja talvena energiahinnat voivat nousta hyvin korkeiksi ja sen vuoksi olemme nyt valmiita kotitalouksia tukemaan.

Suomalaisten ostovoimaa tuetaan ja sitä yritetään ylläpitää. Onko vaarana, että inflaatio kiihtyy samalla?

Marinin mukaan kysymys on hyvin tärkeä. Sen vuoksi hallitus on ollut aikaisemmin varovainen siinä, ettei ole halunnut lähteä etupainotteisesti tekemään esimerkiksi verotusratkaisuja, joilla olisi omalta osaltaan kiihdyttänyt kotimaista inflaatiota.

– Olemme olleet tässä varovaisia, maltillisia, mutta nyt katsomme, että hinnat ovat nousseet sen verran, että meidän on myös tärkeää tukea ihmisten ostovoimaa.

Lue myös:

    Uusimmat