Mainos

Talouskasvun moottori jyllää Aasiassa

Maailmantalous on lähtenyt selvästi nopeampaan kasvuun kuin osattiin odottaa, arvioivat Nordea ja Aktia Pankki. Molemmat nostivat kasvuennusteitaan sekä tälle että ensi vuodelle.

Ekonomistien mukaan kasvun moottorina on yhä Aasia. Lisää kiihdytystä saadaan Yhdysvalloista, jossa näkymät ovat nyt huomattavasti valoisammat kuin vielä syksyllä.

Suomessa talouskasvu jatkuu pankkien mukaan euroaluetta nopeampana. Nordean mukaan Suomen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna kolme ja ensi vuonna 3,4 %. Aktia arvioi kasvuksi tänä vuonna 3,1 ja ensi vuonna 2,9 %.

Samaan aikaan inflaatiopaineet kasvavat, mikä saattaa nopeuttaa korkojen kääntymistä nousuun. Molempien pankkien ekonomistit arvioivat, että Euroopan keskuspankki nostaa ohjauskorkoaan ensimmäisen kerran jo ensi syksynä. Sen jälkeen korkoa hilataan asteittain ylöspäin - vuoden 2012 lopulla se voisi Nordean mukaan olla jo 2,25 %. Nyt EKP:n ohjauskorko on 1,0 %.

Inflaation kiihtymisestä seuraa, että kotitalouksien ostovoima ei tänä vuonna kasva Suomessa juuri lainkaan. Kotimaista kulutusta kasvattaa kuitenkin työllisyyden koheneminen.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.