Tällaiset rekisterit ovat poliisin salaisia työkaluja

Poliisin rekisteriin voi päätyä myös silloin, kun henkilö ei ole koskaan ollut rikostutkinnan kohteena.

Tällaiset rekisterit on tarkoitettu poliisin omaan käyttöön ja mahdollisesti tulevien esitutkintojen tueksi. Niihin on kerätty poliisin eri menetelmillä saamaa tietoa henkilön mahdollisista yhteyksistä rikoksiin tai rikollisiin.

Keskusrikospoliisi ylläpitääjärjestäytyneiden rikollisryhmien jäsenistä ja näiden lähipiiristä. Rekisteriin tallentuneita tietoja keskusrikospoliisi käyttää esimerkiksi tuomioistuimille annettavien asiantuntijalausuntojen tukena.

Krp ylläpitää myös toista epäiltyjen rekisteriä, joka on tarkoitettu valtakunnalliseen käyttöön. Rekisteriin on käyttöoikeus noin kahdellasadalla poliisilla, kertoo MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma. Hiljattain rekisteriin on lisätty ohjelman tietojen mukaan myös Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Rekisteri sisältää rikostiedustelu-, tarkkailu- ja havaintotietoja henkilöistä, joiden on syytä epäillä syyllistyvän tai syyllistyneen rikokseen, josta saattaa seurata vankeutta.

Poliisilla on oikeus käyttää rekisterin tietoja myös, jos tiedot ovat tarpeen valtion turvallisuuden takaamiseksi. Salassa pidettävän rekisterin ylläpitoa valvoo Poliisihallitus.

Lisäksi poliisissa käytetään myös monia muita yksikkökohtaisia ja yhteistyöviranomaisten tietojärjestelmiä.

Lue myös:

    Uusimmat