Tällainen rahalahja hyödyttää eniten saajaa – valitse vaihtoehtosi tarkkaan!

Haluatko muistaa valmistunutta rahalahjalla, muttet turvautua perinteiseen kirjekuoressa kulkevaan käteiseen? Pankkien asiantuntijat opastavat sijoitusmuotojen suossa. Antaisitko tänä vuonna lahjaksi rahaston tai jopa nuoren oma-aloitteisuutta vaativa osakesalkku?

Alkukesä on valmistujaisten aikaa. Olitpa sitten hankkimassa lahjaa ammattikorkeatutkinnon saaneelle tai tuoreelle ylioppilaalle, rahalahja on vaihtoehto, joka tuottaa parhaimmillaan pitkäaikaisen hyödyn lahjan saajalle. Missä muodossa rahalahja sitten kannattaa antaa? Pankkien edustajat vastaavat: Käteislahjan sijaan vaihtoehtoinen muoto voisi olla vaikkapa osakepainotteinen rahasto tai korkorahasto, rahastoon sidottu säästövakuutus tai jopa osakesalkku.

Tee valinta tapauskohtaisesti

Aktia-pankin myyntijohtaja Ossi Paronen luottaa rahastoon tai rahastoon sidottuun säästövakuutukseen, mutta muistuttaa, että valinta kannattaa tehdä aina tapauskohtaisesti.

– Rahaston valinta riippuu siitä, minkälaista tuottoa ja riskiä lahjoittaja haluaa lahjaansa liittää. Tämä on myös sidoksissa siihen aikaan, jonka lahjoittaja arvelee rahaston olevan voimassa. Pitempi aika antaa mahdollisuuden lisätä rahaston osakepainoa ja sitä kautta parantaa tuotto-odotusta. Jos tiedetään, että lahja tullaan käyttämään pian, on korkopainotteinen rahasto tai puhdas korkorahasto oikea valinta.

– Rahastoihin sidottu säästövakuutus on toinen vaihtoehto. Säästövakuutusta voi tässä ajatella kuorena, jonka sisään rahastot kootaan. Sen etuna on se, että samaa kuoreen eli vakuutukseen voi helposti tehdä lisäsijoituksia myöhemmin ja lahjan antajia voi olla myös useita: eri lahjoittajat voivat sijoittaa rahaa samaan koriin ja silti säästöt pysyvät yhdessä paketissa. Rahastojen valinta vakuutuskuoren sisään tehdään samoin periaattein kuin tavallisissakin rahastolahjoissa: tuotto-odotus ja säästöaika ovat valinnan kriteereinä. Säästöaikana rahastoja voi helposti vaihtaa ilman verovaikutuksia.

Millaisen tuoton lahjan saaja haluaa?

Danske Bankista kerrotaan, että vaihtoehtoisia muotoja löytyy tileistä talletuksiin ja rahastoihin, mutta tärkeää on huomioida lahjan saajalle sopiva riskitaso ja tuotto-odotus, kun valitaan sijoituskohdetta.

– Jos säästöaika on pitkä, kannattaa harkita osakepainotteisia rahastoja, toteaa johtaja Kalle AnttilaDanske Bankin Varallisuudenhoidosta.

Valmistujaislahja osakesijoituksena

– Vähän pidemmällä aikavälille voisi sopia vaikkapa yrityslainarahasto tai hyvin hajautettu yhdistelmärahasto. Jos on todennäköistä, että varat voivat olla sijoitettuna selvästi pidempään, yli viisi vuotta, voi harkita myös puhdasta osakesijoitusta, kertoo sijoitusasiantuntija Ville SavolainenEvli-pankista.

– Tällöin voi miettiä osakerahastoa tai hajautettua osakesalkkua, jos vastavalmistuva nuori on kiinnostunut hoitamaan itse sijoituksiaan. Tällöin olisi hyvä pyrkiä mahdollisimman laajaan hajautukseen eri yhtiöiden ja toimialojen välillä. Jos rahalahja annetaan muussa muodossa kuin käteisenä, nuorelle olisi hyvä kertoa, että sijoitusta tulee seurata ja mahdollisesti myös vaihtaa markkinoiden muuttuessa, sijoitusasiantuntija jatkaa.

Lue myös:

AVA:

AVA:


Lähteet: Danske Bank, Aktia, Evli

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat