Sukulainen, näin mokaat itsesi valmistujaisissa!

Pian lakitetaan ja kukitetaan jälleen ylioppilaita ja ammattiinsa valmistuneita. Kokosimme viisi asiaa, joita sinun ei pidä sanoa juhlakalulle, mikäli haluat säilyttää positiivisen tunnelman.

Nuori on valmistujaisissaan koko suvun ilon ja juhlan kohteena, mutta vieraat voivat aiheuttaa myös hämminkiä. Kokosimme viisi asiaa, joita juhlakalu ei halua kuulla.

1. Mitä ihmettä teet tuolla tutkinnolla?

Todennäköisesti insinööri tai ekonomi ei joudu vastaamaan tähän kysymykseen, mutta esimerkiksi estenomi tai taidealalle valmistunut joutuu vastaamaan siihen yllättävän usein.

Nuorella on edessään koko elämä ja hän on taatusti pohtinut, miksi haluaa opiskella tiettyä alaa. Parempi kysymys nuorelle on, mitä hän haluaa tehdä seuraavaksi ja millaisia suunnitelmia hänellä on elämänsä varalle?

2. Sinun olisi pitänyt opiskella jotain muuta

Paljon töitä tutkintonsa eteen tehnyt nuori haluaa taatusti kuulla juhlissaan tämän lauseen. Vaikka sinä koet, että jokin muu tutkinto olisi ollut parempi vaihtoehto, pidä mölyt mahassasi.

Moni on tehnyt sen virheen, että on kuunnellut liikaa muiden mielipiteitä ammattiaan valitessaan ja ajautunut työhön, jota vihaa. Ole iloinen siitä, että nuori on löytänyt alan, joka häntä todella kiinnostaa.

3. Jokos sait töitä?

Tämä on sinänsä hyvä kysymys, mutta voi osua arkaan paikkaan. Vastavalmistuneet usein taistelevat alan työpaikoista ja esimerkiksi kesätöiden löytäminen voi olla kiven alla. Jos nuori on saanut työpaikan, hän on varmasti niin iloinen, että kertoo asiasta itse juhlavieraille.

4. "Nyt on kyllä vaikeat ajat työllistyä"

Ja kukaan ei tiedä sitä paremmin kuin vastavalmistunut nuori, joka yrittää työllistyä. Pysyttele siis hiljaa asiasta juhlissa.

5. "Tutun tuttuni valmistui juuri ja hän on jo esimiesasemassa"

Vältä vertailua juhlapäivänä. Et itsekään olisi innoissasi, jos esimerkiksi auton ostettuasi naapuri vertailisi autoasi ystävänsä komeampaan autoon, vai mitä?

Lue myös:

AVA:


(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja