Tällainen on Jane Fondan sairastama syöpä – hoitamatta voi levitä ympäri kehoa

Gynekologiset syövät: munasarjasyöpä 1:08
KATSO MYÖS: Miten munasarjasyöpä oireilee? Gynekologi vastaa: "Sinänsä vähän petollinen tauti..."

Kahdeksankymppinen näyttelijä Jane Fonda sairastaa imusolmukesyöpää, johon nykyhoidot tehoavat hyvin. 

Yhdysvaltalaisnäyttelijä ja -aktivisti Jane Fonda, 84, kertoi syyskuun alussa sairastavansa syöpää ja aloittaneensa kemoterapiahoidot.

Fonda kertoi, että hänellä on todettu non-Hodgkin-lymfooma-tyypin imusolmukesyöpä.

Medical News Todayn mukaan imusolmukesyövät alkavat valkosoluista, joita kutsutaan imusoluiksi. Nämä solut ovat osa lymfaattista järjestelmää, eli imusuonistoa joka taas on osa immuunijärjestelmää.

Sen lisäksi, että imusuonisto edesauttaa infektioiden ja sairauksien torjumista, se auttaa myös nesteitä, kuten verta liikkumaan kehossa.

Ilman hoitoa non-Hodgkin-lymfooma voikin levitä ympäri kehoa juuri veren välityksellä.

Non-Hodgkin-lymfoomissa, eli käytännössä muissa imusolmukesyövissä kuin Hodgkinin taudissa, oireet voivat olla Terveyskirjaston mukaan moninaisia. 

Tauti ei ilmene välttämättä juuri imusolmukkeissa vaan sitä voidaan todeta myös eri elimissä, esimerkiksi mahalaukussa, iholla, luuytimessä tai aivoissa.

Nykyhoito tehoaa hyvin imusolmukesyöpiin

Terveyskirjaston mukaan non-Hodgkin-lymfoomissa yleisoireita saattavat olla yöhikoilu, kuume sekä laihtuminen. Tautia on kuitenkin kymmeniä eriä alatyyppejä, joista toiset kasvavat hitaasti ja toiset nopeammin. Näin ollen hoitokin riippuu syövän tyypistä ja levinneisyydestä.

Hoitona saatetaan käyttää usein solunsalpaajalääkkeiden yhdistelmää eli kemoterapiaa ja välillä tarvitaan myös sädehoitoa.

Jane Fonda kertoi Instagram-julkaisussaan, että hänen syöpänsä on hyvin hoidettavissa ja että 80 prosenttia sairastuneista paranee.

Terveyskirjastonkin artikkelin mukaan nykyhoito tehoaa hyvin non-Hodgkin-lymfoomiin. Suurin osa paranee kokonaan paikallisesta imusolmukesyövästä ja levinneistäkin syöpämuodoista noin kolmasosa.

Katso myös: Syöpä vei pienen tytön silmän – tällaisen proteesin hän halusi tilalle

Lue myös:

    Uusimmat