Mainos

Tällainen on Aikatalon sankarin tarina

Jokapäiväistä kuolemanpelkoa, silvottuja ruumiita kadulla ja selviytyminen murhayrityksestä. Tällaista oli kurdi Jawhar Mustafa Bashdan arki Irakin Kirkukissa, ennen kuin hän pakeni sodan runtelemasta maasta Suomeen kolme ja puoli vuotta sitten.

– Auto pysähtyi vierelle, kun olin kaverien kanssa lähellä kotia. Kuski sanoi, että tule sisään, tai me tapetaan sinut. Kysyin, mitä olen tehnyt teille. Pari-kolme kaveria tuli puhumaan ja yhdellä heistä oli ase. Mies alkoi huutaa kaverilleni, silloin otin aseesta kiinni, Bashda muistelee Irakin tapahtumia.

Luoti lävisti Bashdan käden, mutta sairaalassa mies tunsi pelkkää iloa.

– Olin nähnyt naapurustossani, että ihmisiä ryöstetään ja tapetaan joka päivä. Tiesin sataprosenttisen varmasti, että he tappavat minut, jos menen mukaan.

Bashda on käynyt Suomeen tulon jälkeen kerran Irakissa, muttei Kirkukissa.

– Siellä on vielä niin paljon ongelmia kurdeille. Jos olet yöllä ulkona, niin… Pari viikkoa sitten siellä räjähti neljä, viisi pommia ja kaksi ihmistä kuoli, Bashda kertaa.

Pakomatkalle Suomestakin?

Suomessa Bashda on ollut onnellinen tehdessään muun muassa tuurausvuoroja ystävänsä kebabravintolaan. Edessä häämöttävät syksyllä alkavat sähköasentajan opinnot ja ensi viikolla miehen pitäisi juhlia häitään. Eilinen Aikatalon ampumavälikohtaus, jossa Bashda pysäytti ampumisesta epäillyn, sai miehen mielen kuitenkin matalaksi.

– En voi hyvin, koska näin miehen, joka on tappanut isänsä. Sitten näin myös ammutun isän. Ajattelin, että pitääkö minun paeta nyt Suomestakin.

Tapaus herätti myös Irakin ajan pelot ja vaistot.

– Irakissa kun auto tuli lähelle, menin tien toiselle puolelle, koska joku voi tulla autosta tai sitten siinä on pommi. Siellä aina katsoin ympärilleni, onko jotain paikkaa, minne paeta. Suomessa en tehnyt niin koskaan, mutta nyt kyllä.

Ystävät luulivat Bashdaa tappajaksi

Maanantai-iltana Ateneuminkuja autioitui ampumavälikohtauksen vuoksi. Nyt arki on vilkastunut, ampumapaikan kiinalaisravintolassakin riittää lounastajia. Bashdaa vietiin eilen haastattelusta toiseen. Mediahuomio ei ole ollut pelkästään hyväksi.

– Pelkään, jos joku haluaa kostaa, että otin pojan kiinni. Suomea huonosti ymmärtäville ystävilleni olen joutunut selittämään lööppejä, joissa on kuvani ja lukee "Nuori mies ampui isänsä ravintolassa". Kaikki ovat kysyneet minulta, miksi olen tappanut isäni. Isäni ei ole täällä, olen Suomessa yksin, Bashda harmittelee.

Pelkoon kostosta ei toistaiseksi ole ollut syytä. Haastattelun päätyttyä useat ohikulkijat tunnistavat Bashdan ja onnittelevat häntä rohkeasta teosta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.