Tällainen oli Ranta-ahon ja Tranbergin Katiska-vyyhti: Organisoivat järjestäytyneen rikollisryhmän ja keräsivät voitot valtavasta huume-erästä

Katiska-vyyhdistä yli 10 vuodet tuomiot Ranta-aholle ja Tranbergille, Belórfille ehdollista vankeutta – MTV:n rikostoimittaja analysoi tuomioita 4:40
MTV Uutisten rikostoimittaja Pekka Lehtinen kertoo, mitä kiinnostavaa oikeuden Katiska-tuomioista käy ilmi.

Oikeus kuvailee Niko Ranta-ahon ja Janne Tranbergin organisoineen Katiska-vyyhdissä järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa, joka toi maahan poikkeuksellisen suuria määriä erittäin vaarallisia huumausaineita. Lisäksi maahan tuotiin myös lääke- ja dopingaineita.

Toimintaa luonnehdittiin varsin pitkäkestoiseksi ja rikosten kuvattiin osoittavan suurta syyllisyyttä.

– Rikoksia on pidettävä tekolajissaan huomattavan vakavina ja ne edellyttävät ankaraa rangaistusta

Maahan on tuotu muun muassa yli 100 kiloa amfetamiinia, reilusti yli kymmenen kiloa MDMA:ta, yli 50 000 ekstaasitablettia ja useita kiloja kokaiinia.

Ryhmällä tarkka työnjako ja salailun kulttuuri

Toimintaan osallistui hyvin erilaisissa tehtävissä useita henkilöitä, jotka noudattivat ryhmän toimintaperiaatteita ja -malleja. Tehtävät vaihtelivat varastoinnista ja kirjanpidosta aineiden ja rahojen jakeluun, siirtelyyn, kätkemiseen, kuljettamiseen ja postitukseen.

Rikoksissa käytettiin salattuun ja anonyymiin viestittelyyn sopivia sovelluksia, ja rikoksia tehtäessä matkapuhelimia jätettiin kotiin tai suljettiin paikantumisen välttämiseksi. Ryhmän jäsenet eivät järjestelyn myötä välttämättä tunteneet esimerkiksi huumeita tai rahoja toimittanutta tai noutanutta henkilöä, vaikka lopulta he työskentelivät samassa organisaatiossa.

Itse huumekaupassa hyödynnettiin maastokätköjä, erilaisia varastoja ja salatun tor-verkon myyntisivustoja.

Rahat kulkeutuivat huumeorganisaation huipulle

Osa organisaation jäsenistä sai taloudellista hyötyä huumaus- ja dopingaineiden voitosta, osalle taas oli maksettu kiinteitä tai erikseen sovittuja palkkioita tekemistään töistä. Rikoshyöty kulki hierarkian huipulle virtuaalivaltuuttojen ja esimerkiksi tyhjiin ajoneuvoihin jätettyjen rahakuorten avulla.

– Rikoshyöty on päätynyt olennaisin osin Tranbergille tai Ranta-aholle eri kanavien ja välikäsien kautta, tuomiossa kuvaillaan.

Heillä oli myös määräysvaltaa alempien portaiden toimijoihin, vaikka tiukkoja käskyvaltasuhteita tai sisäisiä rakenteita ei selvinnyt.

Miten päätekijät välttivät maksimirangaistukset?

Oikeus katsoi, että Tranbergin ja Ranta-ahon korkean aseman sekä näiden tekemien rikosten määrä ja vakavuus huomioiden kumpikin olisi tullut tuomita 13 vuoden vankeuteen.

Ranta-aho oli kuitenkin auttanut rikostensa selvittämisessä ja muun muassa näyttänyt poliisille vielä löytymättömiä maastokätköjä. Näin iso määrä huumeita jäi päätymättä levitykseen.

Oikeus kuitenkin huomioi, että Ranta-aho alkoi avustaa viranomaisia tukalissa olosuhteissa. Tunnustus tapahtui tutkinnan myöhäisessä vaiheessa, kun Ranta-ahoa vastaan oli saatu jo kerättyä melko paljon näyttöä. Ennen tunnustusta hän oli jäänyt kiinni yhteydenpitorajoitusten kiertämisestä ja yrityksestä sotkea näyttöä välittämällä muille epäillyille ohjeita kuulusteluja varten. Oikeus päätyi lopulta alentaa tuomiota kahdella vuodella.

Tranbergin kohdalla katsottiin, että huumerikokset olisi voitu ratkaista samalla kertaa viime vuoden veropetosasian yhteydessä. Aiempi tuomio otettiin huomioon tuomiota alentavana tekijänä, jonka vuoksi tuomiota alennettiin kuukaudella.

Lue myös:

    Uusimmat