MTV Uutiset seurasi historian suurimman huumeoikeudenkäynnin päivän käänteet: Syyttäjän mukaan Janne "Nacci" Tranbergin kännykän valvontakamerakuvat suolasivat rikostoverit

3:14
Tranbergin ja Ranta-ahon väitetysti johtama liiga toi satoja kiloja huumeita Suomeen – näin liiga organisoitui.

Syyttäjä käy tänään Helsingin käräjäoikeudessa läpi käsitystään Katiska-vyyhtinä tunnetun huumerikoskokonaisuuden tapahtumista.

Luvassa on todennäköisesti tietynlaisen kokonaiskuvan piirtäminen asiasta, kun syyttäjä käy lävitse tapahtuman tunnettuja tosiasioita ja toistaa syytteet. Samalla toivottavasti valtavan huumejutun suuret linjat selkiytyvät.

Liikemies Niko Ranta-ahon ja entisen Cannonball-jengiläisen Janne "Nacci" Tranbergin syytetään organisoineen valtavaa huumevyyhtiä, jossa Suomeen on maahantuotu ja sittemmin levitetty eri puolilla Suomea.

Huumevyyhtiin syytetään liittyvän muun muassa huomattavia määriä amfetamiinia, kokaiinia, ekstaasia sekä huumaavia lääkkeitä.

MTV Uutiset on paikalla oikeudessa ja raportoi tähän seuranta-artikkeliin päivän kiinnostavimmat käänteet.

15.16 Yksi syyteistä vaati päästä pois tutkintavankeudesta. Oikeus päätti, että miestä ei päästetä tutkintavankeudesta, eikä hänen yhteydenpidon rajoittamistaan pureta. 

15.03 Syyttäjät tiivistävät, että heistä rikos on tarkasti ja yksityiskohtaisesti suunniteltu aina salatusta viestinnästä Espanjasta käsin käskyjä antaneeseen johtokeskukseen ja toiminnan valvontaan ja kontrolliin. Työnjako oli selkeä ja eri roolit ovat täydentäneet toisiaan, vaikka kaikki osapuolet eivät ole toisiaan tunteneet. Syyttäjä myös huomauttaa, että tavoiteltu ja saatu rikoshyöty on ollut suurta, ja se on kanavoitunut erityisesti ylöspäin portaittain ryhmän huipulle. 

15.02 Syyttäjä käy läpi Tranbergin seurapiiriä ja näiden osuutta tapahtumiin. Syyttäjä käy läpi muun muassa erilaisia varastotiloja, joita Tranbergin lähipiiri hallintoi, ja joissa huumerikoksia uskotaan tehdyn. Syyttäjä esimerkiksi tuo esille, että tiloissa on tuhansia kirjekuoria, mikä syyttäjän mukaan viittaa postin kautta tapahtuneen huumekaupan vilkkauteen.

Tiloihin oli asennettu myös valvontakameroita, joiden avulla Janne Tranberg pystyi valvomaan tiloja etänä. Tämä johti Tranbergin alaisuudessa toimineiden osalta ikävään tilanteeseen, sillä viranomaisten saatua Tranbergin laitteet haltuunsa, niistä löytyi kuvia miehistä epäillyissä huumehommissa kyseisissä tiloissa. Syyttäjän mukaan koko huumeliigan ongelmat liittyivät heikkoon tietoturvaan.

Kiinnostavaa on, että syyttäjän mukaan Niko Ranta-ahon siskolla oli erittäin läheiset suhteet, johon kuului viestettelyä. Hänen numeronsa oli tallennettu Tranbergin puhelimeen nimellä Partner in Crime (sydän).

13.11 Janne Tranbergin laitteista paljastui 8,8 kilon MDMA-kätkön sijainti Vihdissä, mikä sitoo hänet osaltaan tapahtumiin. Puhelimesta on löytynyt myös kuvia hänestä suurten käteissummien kanssa.

Syyttäjä kuvailee tätä “pelimieheksi”. Tällä hän viittaa siihen, että mies ei ole puhunut kuulusteluissa, mutta on ilmoittanut tulevansa kuulluksi oikeudessa.

– On varsin osaava entisyydestään johtuen, käyttää tällaista tekniikkaa, syyttäjä arvioi.

Syyttäjä myös pohtii, että Tranbergin muistiinpanot hänen seuraavaa kirjaansa varten sopivat “oudosti” muussa tutkinnassa paljastuneisiin rikoksiin. Siinä mielessä syyttäjä uskoo, että muistiinpanot kirjaa varten ovat totuudenmukaisia.

– Onko (kirja) tässä vaiheessa jo valmistunut, syyttäjä pohtii Tranbergin muistelmien jatko-osaa.

Oikeudessa päädyttiin myös erikoiseen tilanteeseen, kun Tranberg kertoi sähköpostinsa salasanan olevan julkisissa asiakirjoissa julkisena, jolloin teoriassa kuka tahansa voisi kirjautua hänen sähköpostiinsa.

– Toivon, että poliisi vaihtaa salasanan, hän ilmoitti.

Ylimääräisen tauon ja hetken selvittelyjen päätteeksi oikeus sai kuitenkin tutkinnasta tiedon, ettei kyseisellä salasanalla ole päässyt kirjautumaan sähköpostiin enää aikoihin.

12.57 Oikeus käy läpi Ranta-ahon toimintaa ja osallisuutta tekoon. Syyttäjä syyttää Ranta-ahoa myös voimakkaasta uhkailusta velkojen yhteydessä. Jos jokin huume-erä jäi maksamatta, niin Ranta-ahon kerrotaan katsoneen sen jonkin henkilön velkaa kasvattavaksi. Hänen kerrotaan uhkailleen fyysisellä väkivallalla ja myös hienovaraisemmin viittaamalla velan hoitamiseen tulevasta perinnöstä.

Syyttäjän mukaan uhkailu sopii hyvin järjestäytyneeseen toimintaa.

– Tuo toiminta kertoo Ranta-ahon persoonasta. Kontrolloi kuka tekee mitä, millaista väkeä alaisuudessa on, ja jos tulee epäonnistumisia, niistä joutuu maksumieheksi, syyttäjä sanoo.

12.45 ​​​​​​​Lounaan jälkeen setvittäväksi tuli kokaiininhuuruinen Ruisrock-viikonloppu.

Syyttäjä kertoo, että poliisilla on ennakkoon tieto, mihin huoneistoon Ranta-aho seurueineen oli menossa, joten se mikitti useita asunnon huoneita. Mikit tallensivatkin paljon keskustelua veloista aina Samu Haberin kokaiinin käyttöön.

Kuunteluissa on tallentunut paljon keskusteluja, jotka syyttäjää kiinnostavat ja niitä tullaan kuulemaan syyskuussa oikeudessa.

– Päihtyneenä sanotaan asioita, joita ei välttämättä selvänä tohdita sanoa, syyttäjä uumoilee.

Ranta-aho on kertonut tuoneensa viisi grammaa kokaiinia mukanaan tapahtumaan, mutta uudessa kertomuksessa aineet toikin hänen toverinsa.

Syyttäjä myös avaa, miksi Haberin käyttämän kokaiinin määrä on oikeudelle niin tärkeää.

– Haluttiin haarukoida sitä kokaiinin määrää. Kuinka paljon sitä kokaiinia oli, kun pelkästään Haberille meni viisi grammaa, syyttäjä sanoo.

11.20 Oikeus pitää lounastauon. Käsittely jatkuu kello 12.30.

11.17 Syyttäjän mukaan näyttää siltä, että pimeän verkon kauppa tapahtui pääosin pääkaupungilla olleista varastoista. Aineita oli kuvattu Hesburgerking-myyntikaupan pikaruokaketjulta omiman logon vieressä, sloganilla “Makusi mukaan”.

Syyttäjän mukaan tilaus oli mennyt Tranbergille Espanjaan. Lista oli lähetetty Suomeen, jossa postittajat toimittivat aineet.

– Tarjoaa parhaat tuoteet Hollannista alkuperäisenä, tili julisti erään amfetamiini-ilmoituksen yhteydessä.

Myyjä myös lupasi huomaamattoman ja hyvän pakkauksen ja ripeän palvelun.

– Jos lähetyksesi ei tule perille, ota yhteys asiakaspalveluun, tili kehotti.

Syyttäjä kuvaili toimintaa laajamittaiseksi, pitkäaikaiseksi ja suunnitelmalliseksi. Kauppaa myytiin eri kauppa-alustoilla salatussa Tor-verkossa. Hintojen perusteella syyttäjä arveli kaupan olleen niin sanotusti "laatutavaraa".

Silkkitien kaatumisen jälkeen myyntitoiminta siirtyi uusille kauppapaikoille.

10.57 “Laatutavaraa”, syyttäjä kuvailee huumeiden kätkemiseen käytettyjä vedenpitäviä pusseja. Hänen mukaansa ne ovat myös säkkien kalleimmasta päästä. Syyttäjälle itselleen säkit ovat tuttuja pyöräilemisen parista.

Oikeudessa käydään myös läpi takavarikoitujen huume-erien ominaisuuksia ja sitä, mitkä ovat peräisin samasta lähteestä. Syyttäjä mainitsee myös poliisin tekemän amfetamiinin valeoston aineen olleen samaa ainetta, kuin eräästä Vihdillä ostetusta kätköstä. Valeosto yhdistää osaltaan Janne Tranbergiä yhä tiukemmin asiaan, koska vahvan viitteen mukaan poliisin valeostoon käyttämät rahat hujahtivat Tranbergin hallussa olleen Hesburgerking-nimimerkillä toimineen tahon bitcoin-lompakkoon.

Oikeus jatkaa Tampereen ja pääkaupunkiseudun aluella toimineita huumevarastoja. Varastoja listataan yhteensä kymmenen, ja ne ovat olleet toiminnassa eri aikoihin. Eräiden varastojen kameravalvonta tuli suoraan Janne Tranbergin puhelimeen.

10.36 Syyttäjä käy läpi myös erästa Alankomaista tullutta, jopa valtaisaksi kuvailtavaa huume-erää. Kokaiinia tuotiin muun muassa 5 kiloa, amfetamiinia 100 kiloa, 30 000 ekstaasia, 12 kiloa MDMA:ta, 33 kiloa hasista ja tuhansia LSD-lappuja. Aineita oli hankittu eri väreissä ja muodoissa.

Ostokset tapahtuivat niin, että eräs epäillyistä lensi Saksaan, ajoi vuokra-autolla Alankomaihin ja luovutti rahat siellä eräälle henkilölle. Huumeet tulivat Alankomaista tai ainakin sen kautta hollantilaisilta. Rahan toimittajan tavarat tutkittiin lentokentällä, jossa mukana todettiin olleen ainakin 100 000 euroa.

Aineet tuotiin jälleen kukkalähetyksenä Vantaalle. Epäilty oli jättänyt paikalle tyhjän pakettiauton ja palattuaan takaisin hän huomasi auton lastatun ulkoisesti murateilta näyttävin paketein.

Aineet kätkettiin Karkkilaan muun muassa vedenpitävissä kanottisäkeissä. Eräs epäillyistä oli jopa pohtinut routaa sulattavien mattojen viemistä alueelle kätkemisen helpottamiseksi.

10.25 Syyttäjä kävi läpi Karkkilaan vuonna 2018 kätkettyä laajaa huume-erää. Aineet olivat saapuneet maahan alankomaisessa kukkarekassa. Aineet oli kätketty murattien alle, ja ne vastaanotettiin erään hotellin parkkipaikalla.

Erä oli syyttäjän mukaan huomattava. Se sisälsi kolme kiloa kokaiinia, noin 20 kiloa amfetamiinia, 2 kiloa MDMA:ta, 10 000 ekstaasipilleriä ja 10 000 lsd-lappua.

Aineet ajettiin Tampereella ja kätkettiin myöhemmin Karkkilaan useisiin erillisiin maastokätköihin tarkkojen ohjeiden mukaan. Yläporras etukäteen ilmoitti, mille alueelle mitäkin aineita sisältävät kätköt on tehtävä, ja tekijäporras sai käytännössä itse päättää, miten käytöt tehdään. Lopuksi tiedot kätköt tarkemmasta sijainnista ilmoitettiin takaisin yläportaalle. Kätköjen teko kesti koko päivän.

Osa kätköistä on niin sanotusti myyty eteenpäin, siksi on ollut tärkeää, että alaporras sai kätkön suuruudesta tiedot yläportaasta. Kyseessä oli tukkukauppa, sillä ekstaasia haettiin kätköstä kerralla 5000 tablettia ja amfetamiinai vähintään kilo.

10.11 Syyttäjien mukaan tapauksessa takavarikoidut huomattavat dopingainemäärät liittyvät siihen, että niiden myyjä- ja käyttäjätahot organisaatiossa olivat jo jääneet kiinni, ja jäljelle jäänyt ryhmä oli keskittynyt huumaavien lääkkeiden ja kovien huumausaineiden kauppaan. Sen takia dopingaineita jäi varastoon.

Tutkinnassa oli saatu myös henkilöiden laitteilta viestinvaihtoa, joka viittaa siihen, että Ranta-ahon ja Tranbergin toiminta oli alkanut jo vuonna 2016.

– Viestiliikennettä on erittäin runsaasti näin lievästi sanottuna, syyttäjä arvioi.

10.02 Aineita toimitettiin syyttäjän mukaan Suomeen eurolavakaupalla, ja lähetyksen painoivat yhteensä jopa tuhansia kiloja. Ne sisälsivat huumaavia lääkkeitä ja dopingaineita. Aineita jouduttiin siirtelemään varastosta toiseen, koska tilan vuokraaja oli halunnut päättää vuokrasopimuksen.

9.54 Syyttäjän mukaan tapahtumaan liittyvät julkisuudessa olleet naiset, kuten Sofia Belórf, Niko Ranta-ahon sisko, Tranbergin entinen puoliso Hanna Hertell ja neljäs nainen liittyivät erityisesti rahakuljetuksiin. Syyttäjällä on myös kertomansa mukaan käsitys, miksi nämä henkilöt olivat tehtävään valikoituneet.

9.50 Syyttäjä esittelee organisaatiokaaviota vyyhdin toimijoista ja näiden suhteista.

– Organisaatiokaaviot ovat aina mukavia, syyttäjä vitsailee.

Syyttäjän mukaan Ranta-ahon puoleinen vyyhti koostui hänen pitkäaikaisista tutuistaan.

Syyttäjän mukaan jokaisella henkilöistä oli oma tärkeä roolinsa organisaatiossa. Siksi syyttäjä pitää toimintaa suunnitelmallisena, mikä on syytteen koventamisperuste. Eräs miehistä muun muassa toimitti matkalaukussa huomattavan summan rahaa Alankomaihin paikalliselle miehelle Ranta-ahon ohjeiden mukaan.

9.39 Päähaarojen lisäksi tapaukseen liittyi lisäksi ainakin niin sanotut Järvenpään ja Riihimäen porukat sekä dopinghaarat, jotka toimivat alemmalla tasolla päähaarojen toimittamien aineiden turvin.

– Aika huikeita määriä, syyttäjä kuvaili dopinghaaralta takavarikoitujen aineiden määrää.

9.38 Sen sijaan Tranbergin haara hoiti varastointia, aineiden pakkaamista ja postitusta nettihuumekaupan mahdollistamiseksi. Syyttäjä kuvaili nettikauppaa tukkumyynniksi, joka erät olivat käyttöannoksia suurempia ja olivat huomattavan vahvaa.

Tranbergin haaran jäsenistä monilla oli yhteyksiä Cannonball-jengiin, joko jäsenyyden tai lähipiiriin kuulumisen kautta.

9.35 Asiakokonaisuudessa on ollut niin sanotusti kaksi päähaaraa ja lisäksi alatoimijoita.

Syyttäjän mukaan Tranberg ja Ranta-aho haarat teon suunnitelmallisuutta. Siihen viittaa se, että niin sanottu “johtokeskus” antoi ajat ja paikat, jotta rahalähetys tai erän toimitus onnistuu. Pääsääntönä onkin se, että haarojen toimijat eivät tiedä toistensa henkilöllisyyttä.

Esimerkiksi rahat oli toimitettu niin, että henkilö ajaa auton sovittuun paikkaan ja lähtee jättäen ikkunan auki. Sitten paikalle saapuu rahan toimittaja, joka pudottaa rahalähetyksen autoon. Sitten paikalle saapuu taas auton haltija, joka vie rahat pois.

– Ranta-ahon haaralle ominaista oli, että kaikki henkilöt olivat tämän lähipiiriä, syyttäjä linjaa.

Ranta-ahon tutuilla ei tiettävästi ollut rikollista entisyyttä, mitä syyttäjä piti silmiinpistävänä. Tämä on ollut myös tarkoitus, sillä Ranta-aho on ollut tarkka siitä, keitä mukaan otetaan.

Pääasiassa Tampereelta toiminut porukka varastoi aineita, purki ja toimitti niitä, keräsivät rahaa ja toimittivat niitä Ranta-ahoon Espanjaan.

9.30 Syyttäjä esittelee kuvia eurolavasta, joissa syytetään Suomeen tuodun huumaavia lääkkeitä. Aineiden oli merkitty tulleen Tsekeistä. Kuvat lavasta oli saatu erään epäillyn kännykästä.

9.27 Janne Tranbergin kännykästä oli taltioitu tämän tekemät muistiinpanot, jotka vaikuttivat uuden kirjan luvun luonnokselta. Yksi sen kohdista oli sanapari “cobra kiinni”. Muistiinpano oli luotu 15.7.2019 ja muokattu seuraavana päivänä. Samana päivänä Niko Ranta-aho otettiin kiinni. Muita muistiinpanon kohtia olivat muun muassa “mökkielämä ja romahdus”, “piruilua poliisille” ja “huumekauppaa”.

9.20 Epäilty kertoi saaneensa erikoisen puhelimen, jolla käytiin vain huume- ja dopingkauppaa. Syyttäjä kuvaili puhelinta "jännittäväksi".

– Itse olen kutsunut sitä "agenttipuhelimeksi", syyttäjä kertoo

Syytetyt itse puhuivat siitä termillä "Musta".

Puhelimessa oli kaksi erillistä käyttöjärjestelmää. Toinen oli normaali käyttöjärjestelmä, mutta tietyllä näppäinyhdistelmällä pääsi salattujen viestien lähetystilaan. Puhelin lopetti toiminnan puolen vuoden käytön jälkeen, ja viestit tuhoutuivat automaattisesti.

Puhelin maksoi syyttäjän mukaan 1000-1500 euroa.

– Se on ollut viranomaiselle haasteellinen puhelin. Sen auki saaminen ja sieltä tietojen saaminen on ollut hyvinkin vaikeaa. Siitä tuo nimi agenttipuhelin, syyttäjä kuvaili.

9.12 Syyttäjä aloittaa asiaesittelyn.

Asiakokonaisuus lähti purkautumaan Vuosaaren Katiskapolulla sijaitsevasta kiinteistöstä joulupäivänä 2018. Asiaa käsitellään syytteellä tapon yritys. Poliisin houkutteli paikalle alueella nähty verinen mies.

Asuntoon tehdyn kotietsinnän seurauksena löytyi pahvilaatikossa huomattava määrä huumaavia lääkkeitä, joka johti huumerikostutkintaan. Kuulusteluissa selvisi, että lääkkeet olivat asunnossa edelleen levittämistä varten, ja toiminta oli jatkunut jo hetken. Samalla selvisivät jäljet tamperelaiseen varastoon.

Vuodenvaihteessa varastoon tehtiin kotietsintä, ja tilasta löytyi paljon pahvilaatikoita, jotka viittasivat laajaan lähetystoimintaan. Samalla selvisi myös dopingaineiden liittyminen asiaan.

Samalla selvisi, että aineet oli toimitettu vantaalaisen rahtiterminaalin kautta.

Lääkkeet oli niputettu kuminauhoin tavalla, joka viittasi inventaarioon, eli aineiden laskemiseen.

- Tästä tilanteesta on lähtenyt case-Katiskan tutkinta, syyttäjä päättää.

Syyttäjä kuvailee tutkinnan alkaneen tapauksesta yllättäen.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja