Poliisi paljastaa: Janne "Nacci" Tranbergin ja Niko Ranta-ahon huumerikosepäilyissä tuotiin maahan satoja kiloja eri huumeita – "Epäillään johtaneen organisaation toimintaa Espanjasta käsin"

0:48
Poliisi julkaisi kuvia ja videoita huumerikostutkinnassa löydetyistä aineista ja rahoista. Videolla muun muassa Espanjasta takavarikoidusta kännykstä tallennettua videokuvaa, vuokramökiltä löytynyt kokaiini- ja hasiskassi, 85-prosenttista kokaiinia sisältänyt kokaiiniharkko, LSD-lappuja ja ekstaasitabletteja, paljastunut maastokätkö, epäillyltä lentokentällä takavarikoitua käteistä rahaa sekä lääke- ja dopingaineita.

Poliisi tiedotti tänään selvittäneensä laajan huumeiden, dopingaineiden ja lääkkeiden salakuljetus- sekä levityskokonaisuuden. MTV Uutisten tietojen mukaan kyse on rikostutkinnasta, jossa pääepäiltyinä ovat aiemmin Cannonball MC:n keulamiehenä tunnettu Janne "Nacci" Tranberg ja liikemies Niko Ranta-aho.

Tutkinta liittyi epäiltyyn Tampereelta johdettuun doping- ja huumausaineaineiden salakuljetusorganisaation toimentaan. Siihen kytkeytyi myöhemmin toinen suuri rikostutkinta. Ensimmäisessä kokonaisuudessa oli kyse huumeiden myynnistä kasvokkain, jälkimmäisessä taas verkon välityksellä.

– Poliisin tutkintaryhmät ovat tehneet erittäin hienoa työtä selvittäessään johtolankoja ja niiden välisiä yhteyksiä niin, että nämä kaksi erillistä tutkintaa ovat paljastuneet tutkinnan edetessä yhdeksi ja samaksi kokonaisuudeksi, rikoskomisario Toni Uusikivi sanoo poliisin tiedotteessa.

Käskyttivät alamiehiä tekemään "likaisen työn"

Tapauksessa on lukuisia epäiltyjä, joista osa on ollut vangittuna. Poliisi kertoo tapauksen pääepäillyiksi kahta suomalaista miestä. Kumpikin miehistä on vangittuna.

– Heidän epäillään johtaneen organisaation toimintaa Espanjasta käsin, tiedotteessa kuvaillaan.

Miesten, MTV Uutisten tietojen mukaan Tranbergin ja Ranta-ahon, epäillään pitäneen käskyvallassaan 4–5 henkilön ydinryhmiä, jotka hoitivat aineiden maahantuonnin, varastoinnin ja levityksen.

– Kahden johtohenkilön epäillään työskennelleen läheisessä yhteistyössä keskenään, mutta muut jäsenet eivät ole pitäneet suoraa yhteyttä toisiinsa. Osalla ryhmiin kuuluneista epäillyistä on yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Osalla, rikosepäilyjen mukaan esimerkiksi varastointia ja postittamista hoitaneilla, taas ei ole aiempaa rikostaustaa, rikoskomisario Toni Uusikivi kertoo.

Yli 200 kiloa amfetamiinia, kilokaupalla kokaiinia ja muita aineita

Toiminnan epäillään alkaneen dopingaineiden salakuljetuksella vuonna 2016, ja myöhemmin rikokset laajenivat myös huumeiden ja huumelääkkeiden maahantuontiin ja levitykseen.

Aineiden epäillään tuodun useassa erässä Alankomaista piilotettuna muun muassa rekkojen lähetyksiin. Aineet kätkettiin sittemmin maastokätköihin Etelä-Suomeen. Dopingaineita tuotiin rahtilähetyksinä.

– Suomeen epäillään salakuljetetun muun muassa yli 200 kilogrammaa amfetamiinia, 15 kilogrammaa kokaiinia, yli 100 000 ekstaasitabletteja, kaksi kilogrammaa kristallia, yli 30 kilogrammaa MDMA:ta, yli 20 000 LSD lappua, noin 2 miljoonaa huumausaineeksi luokiteltua lääkepilleriä ja 60 kilogrammaa hasista, poliisi luettelee.

Kyse on katukaupassa mitattuna miljoonien eurojen arvoinen määrä huumausaineita. Poliisi kuvailee rikoshyötyä poikkeuksellisen suureksi, koska rikoksisa ei mennyt rahaa välikäsille.

Aineita myytiin kasvokkain ja verkossa

Huumeita välitettiin niin tukkukaupan kautta perinteiseen katukauppaan kuin salatun verkon kauppapaikoille. Poliisi kertoo Tullin Silkkitie-tutkinnan tukeneen tutkintaa.

Poliisi kuvailee toimintaa hyvin suunnitelmalliseksi, mutta kertoo pystyneensä jäljittämään myös ryhmän jäsenten salaiseksi tarkoitettua viestintää.

– Helsingin tutkintakokonaisuudessa on yhteensä yli 50 epäiltyä ja tutkintavankeina on edelleen noin 15 epäiltyä, rikoskomisario Jari Nikonen sanoo tiedotteessa.

Tapaus on siirtymässä syyteharkintaan.

3:11

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja