Näin kauan Ranta-aho ja Tranberg istuvat tuomioistaan "Suomen seuratuimmassa huumejutussa" – rikostoimittaja avaa, mitkä hylätyt syytteet olivat mielenkiintoisimpia

4:40
Katiska-vyyhdistä yli 10 vuodet tuomiot Ranta-aholle ja Tranbergille, Belórfille ehdollista vankeutta – MTV:n rikostoimittaja analysoi tuomioita

MTV Uutisten rikostoimittaja pitää todennäköisenä, että käräjäoikeudessa tehty ratkaisu etenee vielä hovioikeuteen. 

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Janne “Nacci” Tranbergin 12 vuoden 11 kuukauden ja Niko Ranta-ahon 11 vuoden pituiseen vankeusrangaistukseen runsaasti julkisuutta saadussa Katiska-huumevyyhdissä. 

Käräjäoikeuden päätös oli yksimielinen. 

MTV Uutisten rikostoimittaja Pekka Lehtisen mukaan Ranta-ahon rangaistuksen pituuteen vaikuttivat alentavasti Ranta-ahon tunnustus ja yhteistyö viranomaisten kanssa. 

– Hän tunnusti lähes kaikki noista syytteistä ja myös paljasti yli 60 kilon edestä huumeiden maastokätköjä. Sen käräjäoikeus tässä nyt sitten huomioi, Lehtinen kommentoi.

Ranta-ahon ja Tranbergin lisäksi noin kymmenelle muulle henkilölle vaadittiin 13 vuoden maksimituomiota. 

– Lopputulos oli se, että itseasiassa sitä maksimituomiota ei tullut kenellekään. Lähes kymmenen vuoden tuomio napsahti kuitenkin monelle. 

Viihdemaailman starat osallisina 

Huumevyyhti sai runsaasti julkisuutta korkean profiilin viihdejulkkisten kautta, jotka yhdistettiin juttuun. Ranta-ahon entisenä seurustelukumppanina tunnettu Sofia Belórf tuomittiin huumausainerikoksesta ja rahanpesusta 80 päivän ehdolliseen vankeuteen. Syyte toisesta rahanpesusta kaatui. 

Muusikko Samu Haber tuomittiin huumausaineen käyttörikoksesta 10 päiväsakon rangaistukseen. Hänen tuloillaan se tarkoittaa lähes 5500 euron rangaistusta. 

Niko Ranta-ahon sisko tuomittiin törkeästä rahanpesusta 5 kuukauden ehdolliseen vankeuteen. 

Tranbergin ex-puoliso Hanna Leena Hertell tuomittiin 2 vuodeksi vankeuteen avunannosta törkeään huumausainerikokseen. 

– Yksi mielenkiintoisimmista hylätyistä syytteistä koskee tätä Helvetin enkelien jäsentä, joka oli tässä myös syytettynä kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta. Nuo syytteet menivät nurin eli ne hylättiin.

Vapauteen jo viiden vuoden päästä?

Janne “Nacci” Tranberg istuu parhaillaan vankilassa arvonlisävero-petosjutusta. Tranberg tunnetaan ammattirikollisena.

– Hän pysyy vangittuna ja katsotaan, miten se hänen loppuaikansa vankilassa menee.  

Ranta-aho sen sijaan on ensikertalainen. Tämä vaikuttaa olennaisesti siihen, kuinka kauan mies istuu vankilassa. 

– Hän on ollut jo vuoden tutkintavankeudessa. Nyt tuli 11 vuotta eli siitä vähennetään se vuosi ja sitten puolet pois eli neljän ja viiden vuoden välillä on todennäköisesti se Ranta-ahon tuomio, minkä hän tästä istuu. 

Lehtinen ei usko, että tapaus on vielä käsitelty kokonaan 

– Erittäin todennäköistä, että hovioikeuteenkin tämä varmasti aikanaan vielä menee.

Ranta-ahon kohdalla on tullut esiin myös uusia epäiltyjä torkeitä huumausainerikoksia, joiden tekoajat sijoittuvat loppuvuodelle 2020 ja alkuvuoteen 2021. 

– Katsotaan sitten, että miten ne tähän liitetään tai ollaan liittämättä. Kun aikanaan sekin asia sitten käsitellään. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja