Talkoohenki kukoistaa Puistobluesissa

Vaikka muuta väitetään, talkoohenki on Suomessa vielä voimissaan ja tarttuu jopa isältä tyttärelle. Kyläjuhlasta suurfestivaaliksi paisunut Järvenpään Puistoblues järjestetään yhä yksinomaan talkoovoimin, ainoana saman kokoluokan kesätapahtumana Suomessa. Bluesfestivaali juhlii tänä vuonna 25-vuotissyntymäpäiviään.

-Tässä menee semmonen neljä päivää ja keskimäärin kymmenen kaveria painaa 300-400 tuntia. Siihen se varmaan menee miestyötunteina, kertoo talkoomies Kimmo Hopea.

Ja kaikki vain yhden lavan tähden. Kimmo Hopea kavereineen rakentaa Puistobluesin päälavan Järvenpään Vanhankylänniemeen, kuten kolmenatoista vuonna aiemminkin.

-Palkkana tästä on lippu ja paita eli rahan kanssa tällä ei ole mitään tekemistä ja siinä vaiheessa multa katoaiskin jo maku tästä. En mä täällä välttämättä haluais olla jos tää olis palkallista tekemistä, "bluesveteraani" Hopea sanoo.

Puistoblues on neljännesvuosisadassa paisunut pienestä kyläjuhlasta yhdeksi suurimmista bluesfestivaaleista Euroopassa.

-Ekassa festarissa oli 23 talkoolaista ja muistaakseni 505 maksanutta katsojaa. Tänä päivänä on sit noin kymmenentuhatta maksanutta ja 500 talkoolaista, toinen bluesveteraani Kaj Pehrsson muistelee.

Blues-ihmiset uskovat vakaasti, että talkootyö on ainoa keino järjestää voittoa tuottava marginaalimusiikin festivaali. Onpa vapaaehtoistyön ilosanomaa viety muillekin Suomen kesätapahtumien järjestäjille.

-Jos näistä kaikista työtunneista maksettaisiin niin voidaan vaan kuvitella kuinka kalliiksi koko homma tulisi, lipunhinnoissa ja kaikessa muussa ja minkälaisia sponsoreita pitäis olla mukana kuvioissa ja minkälaista mieltä se sitten toisi, pohtii kolmas bluesveteraani Jorma Hauta-Aho.

Bluesveteraanit eivät siis suostu pahaa sanaa sanomaan vanhan ajan talkooperinteesta. Ja jos on talkookärpänen purrut isiä, saman tartunnan ovat saaneet tyttäretkin.

-Me sekotellaan värejä ja pistetään papereita valmiiksi että lapset pääsee maalaamaan. Kun täällä on kerran ollut niin tulee aina vaan uudestaan ja haluaa itse olla mukana tekemässä. Tänä vuonna lempiartistina vie voiton Gary Moore. Sitä ootetaan, hihkuvat talkootyöläiset Tia Kurula ja Kaisa Vitikainen.

Se kaikki alkoi vuonna 1978


Ensimmäisessä Puistobluesissa vuonna 1978 lavalle kapusivat tuolloin Chicago Overcoat, Super Blues Band & Rekku Rechardt, Hemmin Verstas, Nono Söderberg, Eero Raittinen & Jukka Gustavson, Kojo ja Jimi Sume'n & Housebreakers. Varaslähtöjä otettiin jo vuotta aiemmin paikallisissa klubeissa.

Kahdenkymmenenviiden toimintavuotensa aikana Järvenpään Blues-Jazz Diggarit ry on nostanut bluesmusiikin asemaa ja sen yleistä arvostusta maassamme ja maamme rajojen ulkopuolella. Järvenpään Puistoblues mielletään pitkien perinteidensä ansiosta joskus Euroopan ainoaksi bluesmusiikin festivaaliksi.

-Oman viisivuotiskauteni aikana organisaatiossamme on tapahtunut muutoksia ja parannuksia koko ajan. Vaikkakin on menty vahvasti ammatilliseen suuntaan, on talkootyön osuus kaikista ratkaisevin järjestelyjen toimivuuden ja tapahtuman hengen kannalta, diggareiden puheenjohtaja Mika Sikström sanoo. Perhetapahtumaksikin tituleerattu konsertti on uskollinen maineelleen rauhallisena bluesmusiikin festivaalina.

Santana, Robert Plant, Lynyrd Skynyrd...


Puistobluesin historian esiintyjälista on pitkä ja vakuuttava. Vanhankylänniemen estradilla ovat konsertoineet muun muassa Eddie Boyd, John Hammond, Albert Collins, Taj Mahal, Robert Cray, Bo Diddley, John Lee Hooker, Little Village (Ry Cooder, John Hiatt, Nick Lowe, Jim Keltner), Buddy Guy, Nina Simone, George Thorogood, Neville Brothers, The Band, Lynyrd Skynyrd, Santana, Wilson Pickett, Buddy Miles, The Priory of Brion feat. Robert Plant ja B.B. King.

Diggareiden edesmenneen puheenjohtajan Jussi Vähämaan ainutlaatuinen työ Puistoblues-organisaatiossa on jättänyt syvän jälkensä. Vähämaa loi tärkeitä suhteita ulkomaisiin keikkajärjestäjiin ja nosti Puistobluesin profiilia Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Vuonna 1998 julkaistiin toimittaja Risto Karin kirjoittama kirja Crazy Blues, joka kertaa Puistobluesin historiaa ja sen hauskojakin tapahtumia.

Puistobluesin tulevan lauantain pääkonsertissa esiintyvät Honey B & T-bones, Jim Weider Band, Michael Burks, The Fabulous Thunderbirds ja pääesiintyjä Gary Moore. Myös klubeilla tapahtuu paljon. -Tämän vuoden ohjelmamme on juhlavuoden arvoinen ja kitaristien juhlaa joka makuun. Gary Moore on tuonut bluesia suuren yleisön keskuuteen julkaisemalla crossover-tuotantoa. Michael Burks on nouseva tähti, jolla on voimakas tapa soittaa. Jo menneiltä vuosilta tuttu Fabulous Thunderbirds on ränttätänttä-bluesrockin ikoni, Mika Sikström kuvailee tämän vuoden esiintyjiä. -Monista yhteyksistä tunnettu Jim Weider taas hallitsee Telecaster-kitaroinnin tyylittelyn, ja meidän oma Honey B & T-bones juhlistaa 20-vuotista uraansa alkuperäiskokoonpanossa, Sikström jatkaa.

Neljä vuotta sitten Puistobluesissa esiintyi kitaristisuuruus Carlos Santana (kuvassa), ja sangen hyvissä tunnelmissa esiintyikin. -Rakastan esiintyä Suomessa - rakastan Suomen kaunista rehevää luontoa ja järvimaisemaa, Santana totesi muutaman vuoden takaisessa haastattelussaan.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 27.06.2002)

Lue myös:

    Uusimmat