Talebanin valta horjuu

Vaikka opposition joukot ovat valloittaneet strategisesti tärkeitä kaupunkeja toinen toisensa jälkeen, Taleban ei aio luovuttaa. Viimeisimmässä välikohtauksessa Taleban ilmoittaa surmanneensa yli 50 vastustajaansa, mukana myös amerikkalaisia ja brittejä. Samaan aikaan Britannian pääministeri on luvannut lähettää lisää joukkoja alueelle.

Afganistanin Taleban-liikkeen edustajan mukaan ainakin 20 ulkomaalaista on saanut surmansa Talebanin hyökkäyksessä.

Afganistanilaisen uutistoimiston AIP:n mukaan Taleban hyökkäsi opposition joukkojen saattuetta vastaan. Välikohtauksessa sai surmansa noin 50 ihmistä, joista 20 oli ulkomaalaisia, heidän joukossaan amerikkalaisia ja brittejä.

Tietoa hyökkäyksestä ei ole vahvistettu muista lähteistä.

Opposition joukot Kandaharissa

Afganistanin opposition joukot ovat vallanneet Taleban-liikkeen tärkeimmän tukikohdan Kandaharin kaupungin maan eteläosassa. Pohjoisen liiton edustajan mukaan Kandaharin asukkaat nousivat kapinaan talebania vastaan ennen kaupungin valtausta.

Opposition hallinnassa on myös Jalalabadin kaupunki itäisessä Afganistanissa.

Taleban on kuitenkin ilmoittanut, että se ei aio vielä antautua.

Bin Laden hengissä


Taleban pysyy edelleen terrorismista tilille vaaditun Osama bin Ladenin takana. Taleban sanoo, että bin Laden on edelleen Afganistanissa ja hyvissä voimissa.

Taleban kieltäytyy luovuttamasta bin Ladenia Yhdysvaltoihin, mikä on koko Afganistanin nykyisen sodan syy.

Brittijoukkoja Afganistaniin?

Britannian pääministerin Tony Blairin mukaan brittijoukkoja voidaan lähettää taistelemaan Afganistanin etulinjaan.

Useita tuhansia brittisotilaita on asetettu hälytysvalmiuteen niin, että joukot voidaan lähettää alueelle kahden vuorokauden sisällä.

(MTV3-Reuters-AFP)

(Kymmenen uutiset 14.11.2001)

Presidentti George Bush päätti tänään, että Yhdysvaltain sotaoikeudessa voitaisiin syyttää myös ulkomaisia terroristeja.

(Kymmenen uutiset 14.11.2001)

Lue myös:

    Uusimmat