Mainos

Taleban-joukot valtaavat Afganistanin kokonaan?

Taistelut Afganistanissa ovat jälleen kiihtyneet. Maata hallitsevan Taleban-sissiliikkeen joukot ovat saavuttaneet taisteluissa sarjan nopeita voittoja, Ahmad Shah Masoodin johtamien oppositiojoukkojen joutuessa perääntymään. Riippumattomien lähteiden mukaan Talebanin joukot ovat edenneet Kabulin pohjoisella rintamalla merkittävästi.

Raskaimpia taisteluja on käyty Bagramin lentotukikohdan läheisyydessä, 50 kilometriä Kabulista pohjoiseen. Rintamalinjat Kabulin ympäristössä olivat säilyneet muuttumattomina liki kolme vuotta, kunnes Taleban aloitti voimakkaat hyökkäykset viime keskiviikkona. Opposition joukot sanoivat tänään vallanneensa Bagramin lentotukikohdan takaisin Talebanilta, mutta tietoa ei ole vahvistettu.

Masoodin joukot viimeinen este

Taleban-liike ei ole kommentoinut sotamenestystään millään tavalla sen jälkeen, kun se aloitti hyökkäykset uudelleen. Masoodin joukot ovat viimeinen este, jonka raivattuaan talebanit hallitsisivat koko maata. Taleban-liike kontrolloi tällä hetkellä 80 prosenttia Afganistanista. Masoodin joukkojen hallussa ovat maan luoteisosat. Panjsherin laaksoon linnoittautuneet oppositiojoukot tarvitsevat Bagramin lentotukikohtaa asehuoltoaan varten.

Talebania lähellä olevien lähteiden mukaan talebanit ovat tehneet useita erillisiä iskuja Ghorbandin laakson tukikohdasta länteen Charikariin ja Jabul Sarajiin, joiden välinen maantie on myös katkaistu. Masoodin joukot eivät tehneet tänään yhtään rakettihyökkäystä Kabuliin ja talebanien hävittäjäkoneet saivat nousta vapaasti ilmaan kaupungin lentokentältä. Lentokentälle ja sen ympäristöön on ammuttu kolmen viime kuukauden aikana ainakin 75 rakettia.

Taistelujen vaatimista uhreista ei tänään ollut saatavissa tarkkaa tietoa, mutta joidenkin arvioiden mukaan kuolleiden ja haavoittuneiden määrä kummallakin puolella kuluneiden viiden päivän aikana saattaa nousta jopa tuhanteen.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.