Taiwan ja Kiina menossa kohti sotaa?

Amerikkalaiset asiantuntijat ovat vakuuttuneita siitä, että Kiina toteuttaa uhkauksensa sodasta jos Taiwan julistautuu itsenäiseksi.
-Kiinan johtajilla ei ole valinnanvaraa. He ovat pistäneet oman arvovaltansa peliin ja menettäisivät kansan silmissä oikeutensa johtaa Kiinaa, jos he antaisivat Taiwanin erota manner-Kiinasta, sanoo entinen apulaispuolustusministeri Chas Freeman. Hän varoittaa sodan olevan mahdollinen jo seuraavien neljän vuoden kuluessa.

Presidentinvaalien tulos osoittaa selvästi, että Taiwan on menossa kohti itsenäisyyttä. Näin arvioi pekingiläisen kansainvälisen politiikan professori Jin Canrong. Hän on yksi niistä harvoista kiinalaisista, joilla on lupa arvioida julkisuudessa lauantain dramaattisten presidentinvaalien kiisteltyä tulosta.

Jin muistuttaa, että istuva presidentti Chen Shui-bian sai tällä kertaa miljoona ääntä enemmän kuin tultuaan valituksi ensimmäiselle kaudelle neljä vuotta sitten. Jinin mukaan Kiinan johtajat olivat toivoneet, että Taiwanin ja Kiinan taloudellinen yhdentyminen olisi hyödyntänyt opposition ehdokasta Lien Chania, joka suhtautuu Kiinaan Cheniä sovinnollisemmin.

Sota nurkan takana

Chen on toistuvasti julistanut Taiwanin "kulkevan omaa tietään" ja on myös luvannut järjestää kansanäänestyksen Taiwanin perustuslain muuttamisesta viimeistään joulukuussa 2006. Rand-instituutin tutkijan James Mulvenonin mukaan sota Kiinan ja Taiwanin välillä on jopa todennäköisempi kuin Korean niemimaan kriisin kehittyminen avoimiksi yhteenotoiksi.

-Chen ja hänen puolueensa pitävät Kiinan armeijaa vain paperitiikerinä. Chen laskee myös sen varaan ,että Yhdysvallat tulee hätiin heti jos Kiina hyökkää, joten hän on valmis viemään Taiwania kohti itsenäisyyttä, Mulvenon sanoo. Presidentti George W. Bush on vakuuttanut Yhdysvaltojen tukevan Taiwania mahdollisessa aseellisessa konfliktissa. Japaniin sijoitetut amerikkalaisjoukot osallistuisivat siinä tapauksessa ensimmäisinä Taiwanin puolustamiseen.

Yhdysvaltain puolustusministeriön uskotaan pelkäävän, että Kiina tekee massiivisen ohjusiskun Japanissa oleviin amerikkalaistukikohtiin samalla kun se hyökkää Taiwaniin. Tämän on sanottu olevan tärkein syy siihen, että Yhdysvallat on ryhtynyt vahvistamaan joukkojaan Tyynellämerellä sijaitsevan Guamin saaren tukikohdissa.

Kansa tahtoo itsenäistyä

Taiwanilaisten tutkijoiden mukaan vaalit osoittavat sen kuinka Kiinan ja Taiwanin konfliktista on tulossa yhä vaikeammin ratkaistava. Vain merkityksettömän pieni osa taiwanilaisista tukee nykyisin jälleenyhdistymistä Kiinaan kun taas kasvava kansanosa on omaksunut taiwanilaisen identiteetin, joka poikkeaa kiinalaisesta. Kehitys on pakottanut suurimman oppositiopuolueen Kuomintangin muuttamaan suhtautumistaan Taiwanin tulevaisuuteen. Aiemmin Kuomintangin muodollisena tavoitteena oli jälleenyhdistyminen Kiinaan Taiwanin ehdoilla, mutta nyt puolue vastustaa jälleenyhdistymistä eikä sulje pois edes itsenäistymisjulistusta joskus tulevaisuudessa.

Talous kytköksissä Kiinaan

Taiwanin presidentin harmiksi Taiwanin talous on viime vuosina tullut yhä riippuvaisemmaksi Kiinasta. Kahdenvälisen kaupan arvo ylitti viime vuonna 50 miljardia dollaria. Taiwanilaiset yritykset ovat investoineet Kiinaan lähes 100 miljardia dollaria, ja noin miljoonan taiwanilaisen arvioidaan asuvan tätä nykyä manner-Kiinassa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat