Taivaalle kannattaa tähyillä

Iltojen tummuessa kannattaa tähyillä taivaankannelle, sillä lähestyvä syksy tarjoaa paljon katseltavaa jopa paljain silmin. Viime ja ensi yön tähdenlennot selittyvät sillä, että maapallo matkaa parhaillaan perseidien meteoriparven läpi.

Tämänvuotinen perseidien meteoriparvi ei näyttäydy niin upeana kuin huippuvuonna 1993, jolloin Suomenkin leveysasteilla näkyi jopa 300 meteoria tunnissa.

Viime yönä taivas oli lähes pilvetön, ja kärsivällinen saattoi nähdä tunnin aikana taivaankannella kymmeniä valojuovia. Tämänvuotinen perseidien tähdenlentoparven maksimi osuu tänään keskipäivään, mutta päivänvalo estää havainnot.

Ensi yönä tähdenlentoja on kuitenkin yhä luvassa idän suunnalla 40-50 asteen korkeudella. Kyseessä on Swith-Tuttlen emokomeetan jälkeensä jättämä hienorakeinen pöly, jonka läpi Maa kierroksellaan kulkee.

Ilmakehän kitka kuumentaa avaruudesta jopa 50 km sekuntivaudilla sinkoutuvat kappaleet hehkuvaksi: Yksi kappale painaa noin gramman. Vana saattaa jäädä taivaalle useaksi sekunniksi.

Vaikka perseidien tähtisade on tänä kesänä aiempia vaatimattomampi, kannattaa katseet ja kiikarit suunnata ilta illallta tummuvalle taivaalle.

Elokuun näyttävimpiin kohteisiin kuuluu muun muassa jättiplaneetta Jupiter, joka löytyy helposti etelätaivaalta. Jo pienellä kiikarilla voi erottaa sen pinnan vyöhykkeitä, ja paljain silminkin saattaa löytää Jupiteria kiertävät neljä suurinta kuuta.

Oma täysikuumme mollottaa Jupiterin yläpuolella yöllä 17. elokuuta. Kuu on Saturnuksen vieressä neljä päivää myöhemmin.
(MTV3/Heikki Lukinmaa)


Lue myös:

    Uusimmat