Taiteilija kohusta: Marimekko on Suomi-designin perussuomalaiset

– Marimekko on designin perussuomalaiset, toteaa Suomi-designin klassikoita, kuten Aalto-maljakkoa ennenkin kritisoinut taitelija Riiko Sakkinen.

Espanjassa asuva taiteilija Riiko Sakkinen on lytännyt aikaisemminkin Suomi-designin klassikon, Aalto-maljakon typeränä. Mitä mieltä mies on Marimekko-kohusta?

– Espanjalainen vaimoni naureskelee, ettei tällaisesta pikkuasiasta voisi syntyä etusivun skandaalia missään muualla kuin Suomessa, pienessä maassa, jossa on tiukka yhtenäiskulttuuri myyttisine symboleineen ja vähän todellisia ongelmia, taiteilija kertoo MTV3lle.

Mitä mieltä olet Marimekko-kohusta?

– Hyvää tässä kopioskandaalissa on se, että se muistuttaa meitä siitä, miten keinotekoisen eksklusiivisia suomalaisuuden symbolit ovat. Samannäköinen metsä tuntuu yhtä omalta meillä ja Ukrainassa. Vuosisadan ajan kuuluimmekin samaan imperiumiin. Sekä itsenäisyytemme että idea meistä kansakuntana ovat nuoria. Viime vuosikymmeninä Marimekon kuvastoa on käytetty niiden rakentamiseen ja ylläpitämiseen muuttumattomina. Marimekko on designin perussuomalaiset.

Milloin tekijänoikeuksista on pidettävä kiinni?

– Kun opiskelin Kuvataideakatemian ensimmäisellä vuosikurssilla, professori Lauri Anttila luennoi meille, että taiteilijalla on oikeus käyttää työskentelyssään kaikkia maailman osia eikä hänen tarvitse välittää tekijänoikeuksista. Tämä koskee kuitenkin vain vapaata taiteilijaa, ei designeria, joka suunnittelee tuotteita voittoa tavoittelevalle yritykselle. Taiteilija voi lainata kaikkea sisimmältään kaupallista, kuten tuotemerkkejä ja vaikkapa designia, mutta taideteosten, kuten maalauksen, lainaaminen siitä kertomatta ei ole sallittua taiteen sisäisten kirjoittamattomien sääntöjen mukaan.

Millaista on hyvä design?

– Asuinmaassani Espanjassa monet käyttävät Fiskarsin saksia. Se on minunkin ainut suomalainen design-esineeni. Oranssit sakset eivät näytä erityisen hyvältä, mutta istuvat käteen loistavasti ja leikkaavat mainiosti. Juuri tällaista on hyvä design: toimivia esineitä. Koristetavara on tilpehööriä, ei designia, vaikka se olisi miten jännittävän näköistä tai tyylikästä. Parhaimmillaan design tekee elämästä helpompaa ja tasa-arvoisempaa, pahimmillaan se määrittelee tiukasti esineiden ja tilojen käyttötavan rajoittaen tavallisten ihmisten luovuutta.

Lue Marimekko-kohun taustaa:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja