Taiteilija Marimekon toisesta kopioepäilystä: Pelkäsin haastaa isoa yhtiötä

Muotoilija Maria Jauhiainen alkoi epäillä Marimekkoa oman työnsä kopioinnista muutama vuosi sitten, mutta ei halunnut nostaa asiasta meteliä.

Iltalehti kertoi Maria Jauhiaisen epäilevän Marimekon Ginkgo-kuosin jäljitelleen hänen tekemiään samantyylisiä piirroksia ja kuvia, joiden nimi oli niin ikään Ginkgo. Jauhiaisen kuvat olivat esillä Design Forumissa vuosina 2005–2006. Marimekko kiistää tämän kopiointiepäilyn.

Ginkgo-kuosin on suunnitellut Kristina Isola. Isola myönsi tänään kopioineensa toisen kuosinsa, Metsänväen, ukrainalaistaitelijan työstä.

Jauhiainen kertoi MTV3:n Uutisille pohtineensa asiaa pitkään ja pelänneensä asian viemistä eteenpäin.

– Silloin tuntui vaikealta, enkä oikein tiennyt että miten asiaa alkaisi käsitellä. Olen yksittäinen taiteilija ja Marimekko on iso suomalainen instituutio.

– Harmitti. Korostan tässä yhteydessä, että en ole syyttämässä ketään, mutta jokainen voi itse yhtäläisyyksistä päätellä, mistä mahdollisesti on kyse.

– En epäile omien töideni olevan suora malli Marimekon Ginkgo-kuosille, sillä piirrokset ja asettelu ovat toki erilaiset. On kuitenkin hämmästyttävää, miten aihetta on käsitelty täysin samalla tavalla, kun vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia on lukuisia.

Jauhiainen kertoo huomanneensa asian, kun hän sai onnitteluja Marimekon suunnittelijaksi pääsemisestä.

– Aloin selvittää mistä on kyse ja löysin Ginkgo-kuosin. Ensin kauhistuin, sillä luulin että kyse on alun perin Maija Isolan kuosista. Säikähdin että minua syytetään plagioinnista. Sitten tajusin, että kyseessä on vasta vuonna 2008 tuotantoon tullut kuosi, ja ymmärsin, että kyseessä on Maija Isolan tytär Kristina Isola.

Jauhiainen sanoo tuntevansa myötätuntoa kopiointisyytösten keskelle joutunutta Kristina Isolaa kohtaan.

– Asianomaiselle on surullista, että tällaiset asiat ovat tulleet ilmi. Tunnen myötätuntoa, sillä hän on joutunut rajuun myllytykseen. Mutta ehkä se on ollut odotettavissa, sanoo Jauhiainen.

(MTV3)

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja