Taidekriitikko Marimekko-kohusta: Myrsky vesilasissa

Kohu Marimekon Metsänväki-kuosin ympärillä on kuvataidekriitikon mukaan myrsky vesilasissa.

Kuvataidekriitikko Otso Kantokorpi sanoo, että aiheiden lainaaminen on taidepiireissä yleistä.

Kopiosta puhuminen voi hänen mukaansa olla tässä yhteydessä kuitenkin liian rohkea linjaus.

– Kun kyse on kansanomaisesta kuosista, niin olisin hieman varovainen puhumaan kopioinnista. Tällaiset kansanomaiset motiivit liikkuvat yleisesti korkeakulttuurissa. Samalla tavalla esimerkiksi klassisessa musiikissa moni säveltäjä on ammentanut kansanmusiikin teemoja, eikä niissäkään nyt kopioista puhuta. Melkein sanoisin, että tämä on myrsky vesilasissa, sanoo Kantokorpi.

Kopion todentaminen voi myös olla hankalaa. Kantokorven mukaan näitä linjauksia tekevät sitten tekijänoikeusammattilaiset.

– Jos sitten tullaan siihen tulokseen, että kyseessä on kopio, niin asiaa ratkotaan oikeudessa.

Kriitikko ei myöskään usko, että kyse on ahneudesta.

– Luulen ja toivon, että tässä tapauksessa ei ole kyse ahneudesta ja rahasta. Luulisin enemmänkin, että puhtain sydämin on toimittu. Uskoisin, että tästä tapauksesta puhutaan hetki ja sitten se painuu unholaan, toteaa Kantokorpi.

Hän muistuttaa, että tänä päivänä ei taiteessa tai kirjallisuudessakaan tule esille juurikaan uutta. Kaikki on enemmän tai vähemmän lainattua.

– Esimerkiksi kirjallisuudessa lainaaminen ja muunteleminen kuuluu jo asiaan. Tosin lainaaminen on tänä päivänä yhä enemmän myös tietoista. Jotkut saattavat tehdä sitä myös huumori- tai ironiamielessä, sanoo Kantokorpi.

Helsingin Sanomat kirjoitti tänään, että suunnittelija Kristina Isolan Marimekolle luoma Metsänväki-kuosi on paljastunut kopioksi ukrainalaistaiteilijan työstä.

Myöhemmin tänään Otso Kantokorpi pyörsi antamiaan kommentteja omassa blogissaan otsikolla "Liian nopee kriitikko".

(MTV3)

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja