Maikki auttoi tajutonta vanhusta Prismassa – teki kaksi huolestuttavaa havaintoa: "Missä ihmeessä se on?"

Näin käytät defibrillaattoria 1:59
Katso videolta, miten defibrillaattoria käytetään!

Kemin Prismassa sattui maaliskuun alussa läheltä piti -tilanne, kun eräs asiakas sai sairauskohtauksen. Miestä auttanut Maikki Kuivala harmittelee, kuinka moni ihminen vain käveli tilanteen ohi. Tapaus sai ensiapukouluttajan huomion kiinnittymään myös defibrillaattorien sijoitteluun.

Oululainen ensiapukouluttaja Maikki Kuivala vieraili maaliskuun ensimmäisenä torstaina Kemin Prismassa pullaostoksilla, kun hän näki käytävällä elottoman vanhan miehen. Mies näytti kaatuneen kivilattiaan suorin jaloin. Vieressä vanha nainen piti tämän päätä.

Ostosten ohessa defibrillaattoria eli sydäniskuria kaupasta tuloksetta etsinyt Kuivala unohti salapoliisin työnsä ja riensi auttamaan miestä. Hätääntynyt mummo kertoi puolisonsa saaneen epilepsiakohtauksen.

Sairaanhoitajan koulutuksen saaneena Kuivala tiesi, että ensimmäiseksi vastaavassa hätätilanteessa tulee tarkistaa, saako tajuttoman virkoamaan. Kun mies ei reagoinut puheeseen eikä nipistelyihin, Kuivala testasi seuraavaksi, hengittääkö potilas.

Huojennus oli suuri, kun mies hengitti – auttajan ei tarvitsisi etsiä käsiinsä defibrillaattoria. Kuivala soitti hätänumeroon 112, josta paikalle luvattiin lähettää ambulanssi.

Yllä olevalla videolla näytetään, miten defibrillaattoria eli sydäniskuria käytetään.

Moni ihminen käveli tilanteen ohi

Ripeästi HHH-säännön (herätys, hälytys, hengitys) mukaan toiminut Kuivala pitää käsittämättömänä, kuinka moni ohikulkija ummisti silmänsä tilanteelta.

– Varmaan kaiken kaikkiaan 50 ihmistä meni ohi, Kuivala muistelee.

Vain pari ihmistä pysähtyi kysymään, tarvitseeko hän apua. Yksi asiakas jäi auttamaan. Hän käänsi kohtauksen saaneen miehen kylkiasentoon ja huolehti tämän vaimosta. Paikalle saapui lisäksi vieressä sijaitsevan kampaamon työntekijä, joka lähti juosten hakemaan vettä ja ensiaputarvikkeita.

Pian potilas alkoi tulla tajuihinsa ja auttajat saivat nostettua hänet istumaan. Perille päässeet ensihoitajat veivät pariskunnan mukanaan ambulanssiin ja auttajat kiittivät toisiaan.

Prismajohtaja Katja Savilakso vahvistaa tapauksen MTV Uutisille.

– Tilanne päättyi onnellisesti, sairauskohtauksen saanut asiakas voi hyvin ja hän on kuulemamme mukaan kiitellyt kovasti sekä apuun tulleita asiakkaita että työntekijäämme avusta ja osaavasta reagoinnista tilanteessa, lomaltaan tavoitettu Savilakso kirjoittaa sähköpostivastauksessaan.

Hän kertoo, ettei Prisman infopisteeltä ole suoraa näköyhteyttä tapahtumapaikalle. Apuun rientänyt työntekijä oli nähnyt tilanteen kampaamosta käsin.

Defibrillaattoria oli vaikea löytää

Välikohtauksen jälkeen Kuivala jatkoi defibrillaattorin etsimistä. Siitä ei olisi miehen tapauksessa ollut apua, mutta toisinkin olisi voinut olla, jos potilas ei olisi hengittänyt.

– Oli edelleen se deffa takaraivossa, että missä ihmeessä se on.

Vaikka rekisteröityjen defibrillaattorien sijainnin paljastavan sivuston mukaan kaupasta löytyi sydäniskuri, ei sellaista Kuivalan silmään vieläkään osunut. Lopulta hän löysi etsimänsä, mutta moittii elvytyslaitteen sijoittelua. Kuivalan mukaan defibrillaattori oli jäänyt tekstiilirekin peittämäksi, minkä lisäksi laitteesta kertova kyltti oli niin matalalla, että sen havaitseminen oli hankalaa.

Kun toinen auttaja hakee defibrillaattoria, toisen tulee aloittaa paineluelvytys – katso ohjeet videolta. Juttu jatkuu videon alla. 

Näin elvytät aikuista 2:23
Katso videolta, miten elvytät aikuista.

Savilakson mukaan sydäniskurit eivät ole missään tapauksessa olleet peitettyinä.

–  Sydäniskurien sijainti on ollut tähän asti sellainen, että infon suunnasta tullessa ne eivät ole olleet suoraan näkyvissä mutta toisen aulan suunnasta tullessa taas iskurit näkyvät hyvin ohikulkijoille. Kyltitys sijaitsee defibrillaattorin kohdalla seinässä.

Kuivala ja Savilakso ovat keskustelleet tapahtuneen vuoksi hyvässä hengessä mahdollisista puutteista laitteiden sijoittelussa. Kauppaan on nyt tilattu esimerkiksi defibrillaattorien luokse opastavia lattiatarroja. Näkyvyyttä on tarkoitus parantaa myös kylttejä lisäämällä.

Savilakso kertoo, että Prisman henkilökuntaa koulutetaan tasaisin väliajoin hätätilanteissa toimimista varten. Sattuneet tilanteet käydään läpi yhdessä paikalla olleiden henkilökunnan jäsenten kanssa, jotta ohjeistusten ja toimintamallien ajantasaisuutta voidaan arvioida.

Koulutuksen puute vähentää rohkeutta antaa ensiapua

Kuivala toivoo, että muutkin yritykset kiinnittäisivät huomiota sydäniskureiden sijoitteluun ja henkilökunnan ensiapukoulutukseen.

Laitteiden pitäisi olla selkeällä ja näkyvällä paikalla. Sivustolta www.defi.fi jokainen voi tarkastaa, missä lähin järjestelmään rekisteröity defibrillaattori sijaitsee. Mutta vaikka selkeät toimintaohjeet antava defibrillaattori löytyisi, voi kynnys tarttua laitteeseen kasvaa isoksi, jos koulutusta ei ole.

Tajuton potilas, joka ei hengitä, voi pelastua defibrillaattorin avulla. Hätätilanteessa nopea toiminta on tärkeää. Tästä syystä Kuivala pitää ongelmallisena esimerkiksi sitä, että defibrillaattorit sijoitetaan lukkojen taakse.

Kuivala toivoo, että myös yksityishenkilöt pitäisivät elvytystaitonsa ajan tasalla, jolloin heillä on enemmän rohkeutta toimia tositilanteessa. Hän muistuttaa, että koskaan ei tiedä, kuka on seuraavaksi hätää kärsivässä. Käytävälle tuupertunut tuntematon pappa voisi aivan yhtä olla oma aviomies, isä tai isoisä.

Heimlichin otetta käytetään ensiapuna tilanteessa, jossa autettavan hengitysteihin on jumittunut vierasesine. Katso ohjeet videolta.

Näin teet Heimlichin otteen 2:02
Katso videolta: Näin teet Heimlichin otteen.

Lue myös:

    Uusimmat