Hele Suolasen mummi, 90, oli yksin koronassa ilman ruokaa – yksi viesti käynnisti apuvyöryn

Koronaoireet nyt – lääkärin vinkit jouluun 10:55
Millaisia oireita korona nyt aiheuttaa ja miten tauti kannattaa huomioida joulun vietossa? Katso THL:n ylilääkärin haastattelu.

Hele Suolanen etsi sosiaalisesta mediasta apua koronaan sairastuneelle mummilleen ja löysikin sitä alta aikayksikön.

Hele Suolasen perhe sai omakohtaisesti kokea päivystysruuhkien vaikutukset, kun suvun 90-vuotias mummi lähetettiin kotiin selviämään ikäihmisille vaarallisesta koronatartunnasta.

Pahasti kipeä isoäiti oli kaatunut kotonaan eikä päässyt enää lattialta ylös. Paikalle hälytetty ambulanssi kiidätti mummin sairaalaan. Reilun vuorokauden jälkeen hänet kuitenkin ohjattiin kotiinsa yksin pärjäilemään. Iltaisin paikalla käy hoitaja tarkistamassa tilanteen, mutta ruokaa tai muuta apua mummi ei saa, Hele kertoo.

Lapsenlapsi päätti etsiä apua Facebookin suositusta Naistenhuone-ryhmästä, sillä mummin lähellä ei asu sukulaisia, joille koronatartunta ei olisi iso riski. Puolisokin lähetettiin hätäsijoitukseen, jotta tämä ei saisi tautia.

Hele kysyi, löytyisikö Facebook-ryhmästä koronaa pelkäämätöntä henkilöä, joka voisi toimittaa yksin olevalle mummille ruokaa tyhjien kaappien täytteeksi ja auttaa mahdollisesti myös siivoamaan.

Ei mennyt kuin muutama minuutti, kun ensimmäinen vapaaehtoinen ilmoittautui palvelukseen. Moni muukin tarjosi apuaan myös jatkoa ajatellen – viestejä on tulvinut niin paljon, ettei Hele ole ehtinyt kaikkia lukea. Eräs kukkakauppias lupasi jopa lahjoittaa sairastuneelle kukkakimpun piristykseksi.

– Oli ihana, miten ihmiset olivat valmiita auttamaan, Hele sanoo.

Mummi itki kiitollisuudesta

Jo seuraavana aamupäivänä Helen mummolle toimitettiin ruokaa. Hyväntekijä vaihtoi lakanat vuoteeseen, siivosi tiskipöydälle kertyneet astiat ja järjesteli muutenkin paikkoja. Hän tarjoutui jäämään avuksi pidemmäksikin aikaa, mutta mummi kiitti ja kertoi pärjäävänsä.

– Mummi oli tosi kiitollinen avusta ja ihan itkikin ja käski vielä kiittää jälkikäteen auttajaa, Hele kertoo.

Hele maksoi auttajalle ruokaostokset, mutta vaivanpalkasta tämä kieltäytyi. Sen sijaan hyväntekijä antoi numeronsa mummille, jotta tämä voisi soittaa, mikäli tarvitsee lisää apua.

Hele kertoo isoäitinsä olevan edelleen huonossa kunnossa. Perhe on sairastuneeseen tiiviissä yhteydessä pysyäkseen kartalla tilanteen kehittymisestä. Hele on ajatellut pistävänsä hyväntekijälle viestiä, josko tämä voisi viedä mummille ruokaa ja muuta apua toistamiseen.

"Päättäjillä on peiliin katsomisen paikka"

Hele toivoo, että Suomessa saataisiin terveydenhuolto kuntoon ja järjestelmä tarjoaisi apua sitä kaipaaville ihmisille.

– Päättäjillä on peiliin katsomisen paikka.

Jos Hele ei olisi huolehtinut isoäitinsä asioista ja sosiaalisesta mediasta ei olisi löytynyt pyyteettömiä auttajia, olisi vanhus joutunut olemaan monta päivää ilman ruokaa. Seurauksia ei onneksi jouduttu tällä kertaa todistamaan.

Alla olevalla videolla kerrotaan, miten sairaaloiden päivystysjonoja puretaan.

Miten sairaaloiden päivystysjonoja puretaan? 9:24
Miten sairaaloiden päivystysjonoja puretaan? Uutisaamun haastattelussa Helsingin apulaispormestari Daniel Sazonov ja Pirkanmaan hyvinvointialueen sairaalapalvelulinjan johtaja Juha Kinnunen.

Lue myös:

    Uusimmat