Taisteluja Jugoslavian ja Albanian rajalla

Kosovon maakunnassa aivan Albanian rajan tuntumassa puhkesi tänään taisteluita, kertoivat Albanian puolisella raja-alueella vierailleet Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin diplomaatit.

Serbirajavartioiden mukaan taistelut puhkesivat, kun Kosovon albaanit hyökkäsivät seitsemän kilometriä rajalta sijaitsevan Ponosevacin kylän poliisiasemalle.

Jugoslavian armeijan mukaan rajavartijat ampuivat perjantaina ja lauantaina Gorozupin raja-aseman lähistöllä albaaneja, jotka yrittivät salakuljettaa aseita Albanian puolelta Kosovoon. Viime viikolla Jugoslavian armeija ilmoitti takavarikoineensa neljä tonnia aseita ja ammuksia, jotka albaanit olivat yrittäneet salakuljettaa Kosovoon. Armeijan mukaan huhtikuun lopulla rajalla ammuttiin 26 aseiden salakuljettajaa.

Jugoslavian uutistoimisto Tanjug kertoi lauantaina, että Jugoslavian ja Albanian välisellä rajalla on tänä vuonna kirjattu jo 157 välikohtausta.

Etyj tarkkailee rajaa

Etyj avasi perjantaina Kukesin kaupunkiin jo toisen Albanian-toimipisteen, josta raja-alueen tapahtumia on määrä tarkkailla. Etyjillä on Albaniassa kahdeksan kansainvälistä tarkkailijaa.

Albania pelkää, että Kosovon maakunnan levottomuudet leviävät rajan yli Albanian puolelle. Pääministeri Fatos Nano toivoi viime viikolla, että Nato lähettäisi joukkojaan Albanian pohjoisosaan. Kosovon väestöstä 90 prosenttia on etniseltä taustaltaan albaaneja. Suurin osa heistä haluaa maakunnan itsenäistyvän tai saavan autonomisen aseman osana Serbiaa. Kosovo oli autonominen vuodesta 1974 vuoteen 1989, jonka jälkeen Jugoslavian silloinen presidentti Slobodan Milosevic romutti autonomian.

Serbijoukkojen ja albaanien välisissä yhteenotoissa on parin kuukauden aikana kuollut yli sata ihmistä. Lauantaina kolme albaania sai surmansa ja kolme haavoittui serbijoukkojen hyökkäyksessä Drenican alueella, kertoivat silminnäkijät.
(STT-Reuters-DPA-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat