Taideryhmittymä kauppasi aitoa Andy Warholia törkyhalvalla – asiassa vain yksi "lievä" mutta

Taidekollektiivi myi Andy Warholin luonnoksia 250 dollarin kappalehintaan. Ongelma kuitenkin piilee siinä, että kaikki työt eivät suinkaan olleet Warholin...

Brooklyniläinen käsitetaideryhmittymä on keksinyt jälleen uuden tavan hätkähdyttää kansaa. MSCHF-ryhmittymä pani myyntiin tuhat Andy Warholiin liittyvää luonnosta, kertoo USA Today.

Tarjolla tuhat teosta – vain yksi aito

Liiikkeelle lasketut luonnokset maksavat 250 dollaria, noin 210 euroa, kappaleelta. Kuulun taiteilijan työksi ne ovat siis hyvin halpoja. Ongelma piileekin siinä, että kaikki työt eivät ole Warholin. Vain yksi niistä on oikeasti taiteilijan kynästä – 999 muuta ovat väärennöksiä.

Luonnosten myyntiprojekti kantaakin nimeä Museum of Forgeries, suom. "väärennösten museo". Väärennökset on luotu monimutkaisella prosessilla, jossa paperia muun muassa vanhennetaan, jotta se vastaisi alkuperäistä. MSCHF kertoo myös tuhonneensa dokumentin, joka paljastaisi, mikä töistä on aito.

Aikaisemmin MSCHF-kollektiivi on suunnitellut muun muassa "Jeesus-kengät", joista kiskottiin netissä tonnien hintaa. Tiimi oli mukana myös luomassa Lil Nas X:n lanseeraamia "saatanan kenkiä", joiden väitettiin sisältävän oikeaa ihmisen verta. Jeesus-kengät näet tässä:

Niken"Jeesus kengät"myi loppuun minuuteissa 0:45
Niken "Jeesus kengät" myivät loppuun minuuteissa. 

Kaikki työt esittävät samaa teosta

Projektissa mukana oleva Warholin luonnostelma vaihtoi omistajaa vuonna 2016 yli 8000 dollarin hintaan. Sen arvo on kuitenkin vuosien saatossa kohonnut, kertoo MSCHFin talousasioista vastaava Daniel Greenberg: nyt Fairies-työn arvo on jo 20 000 dollaria.

Tässä piilee taidetempauksen idea – joku voisi saada haltuunsa hyvin arvokkaan työn pikkurahalla. Mairittelevaa aidon teoksen nappaaminen tuskin on, sillä taidemyynnin ideana on alleviivata taidekeräilijöiden teennäisyyttä sekä sitä, miten satunnaiset työt tuntuvat keräävän huomiota ja suorastaan jättimäistä arvoa umpimähkään.

Kuka olikaan tempauksen "oikea" voittaja?

"Väärennösten museo" tarjoaakin myös taviksille mahdollisuuden sijoittaa taiteeseen – mikäli ostajalla siis käy tuuri, ja juuri hänen hankkimansa luonnos on aito.

Projekti oli selvästi menestys, sillä työt on jo myyty loppuun. Oikea voittaja ideassa saattaakin siis olla MSCHF itse: sehän nettosi työt myymällä kokonaista 250 000 dollaria!

Katso myös: Ei, se ei ole aito laukku! Felixin paperiveistokset saavat pään pyörälle:

Lue myös:

    Uusimmat