Yhdysvaltalainen rap-artisti julkaisi ihmisverta sisältävät lenkkarit – "paholaisen kengät" saivat aikaan kohun

0:45
Kollektiivi suunnitteli myös Jeesus-kengät – tällaiset ne on

Kengät myytiin hetkessä loppuun.

Yhdysvaltalainen rap-artisti Lil Nas X lanseerasi uuden kenkämalliston, jotka kantavat nimeä ”saatanan kengät”. Väitetään, että kengät sisältäisivät oikeaa ihmisen verta.

Musta-punaiset lenkkitossut ovat Lil Nas X:n ja New Yorkissa sijaitsevan taidekollektiivi MSCHF:n yhteistyötä. Nike ei ole mukana yhteistyössä, vaikka suunnitellut kengät on muokailtu sen Air Max 97 -mallista.

Nike antoi CNN:lle julkisen lausunnon, jossa kielsi minkään sortin yhteistyön.

– Meillä ei ole minkään sortin suhdetta Lil Nasiin tai MSCHF:ään. Nike ei suunnitellut tai julkaissut näitä kenkiä, emmekä tue tätä millään tavalla, virallisessa tiedotteessa luki.

Yritys on lähtemässä New York Timesin mukaan oikeustoimiin.

Kenkien julkaisu liittyy Lil Nas X:n uuden Montero (Call Me By Your Name) -kappaleen julkaisuun. Musiikkivideolla räppäri muun muassa liukuu tankoa pitkin helvettiin.

Taidekollektiivi viestitti CNN:lle, että 666-kenkäparin rajoitettu erä myytiin vain alle minuutissa loppuun. Kengät maksoivat 1018 dollaria (863,88 euroa).

Kyseinen hinta perustuu Raamatun kappaleeseen 10:18, Luukkaan evankeliumiin, jossa sanotaan ”Minä näin saatanan lankeavan taivaasta niin kuin salaman”.

Kengän ilmakuplapohjat sisältävät 60 kuutiosenttimetriä punaista mustetta ja yhden tipan ihmisverta, väittää kollektiivi. Heidän mukaansa jäsenet ovat uhranneet vertansa kenkien vuoksi.

Kenkien yhtenä elementtinä on pentagrammi, risti väärinpäin, Luukkaan evankeliumin kappalenumero sekä 666-numerosarja. 

Lil Nas X, oikealta nimeltään Montero Lamar Hill julkaisi anteeksipyynnön kengistä YouTube-kanavallaan. Video leikkaantuu anteeksipyynnön jälkeen hetkessä rap-artistin uuteen musiikkivideon kohtaan, jossa hän tanssii provosoivasti paholaiselle. Video keräsi hetkessä 1,8 miljoonaa katselukertaa.

Musiikkivideo loppuu siihen, kun rap-artisti taittaa paholaisen kaulan ja asettaa päähänsä pirun sarvet. Lil Nas X vastasi päivä musiikkivideonsa julkaisun jälkeen, että on vihannut itseään teini-ikäisestä saakka.

– Kaikki saarnasivat minulle, koska olen homoseksuaali, hän kirjoitti.

– Toivon, että olet vihainen, pysy vihaisena, tunne se sama viha, mitä annat meitä itseämme kohtaan, hän jatkoi lausunnossaan. 

Kengät ovat aiheuttaneet suuttumusta ja kritiikkiä korkean profiilin poliittisilta ja uskonnollisilta henkilöiltä. Dakotasta kotoisin oleva pastori Mark Burn kuvaili lenkkareita Twitterissä pahuudeksi ja harhaopiksi.

Osa rap-artistin faneista osoittivat puolestaan tukea räppäriä kohtaan. CNN:n julkaiseman uutistviitin alle on tullut kosolti eriäviä mielipiteitä. 

– Tämä nuori mies tietää, miten rahaa tehdään. 

Osa kritisoi CNN:nää kenkien esille tuomisesta. 

– Ja CNN promotoi sitten näitä 53 miljoonalle seuraajalleen? Surullista, Twitterissä viestitään. 

MSCHF-kollektiivi julkaisi vuonna 2019 rajoitetun painoksen ”Jeesus-kengistä”, jotka valmistettiin myös Nike Air Max 97 -tennareista. Veren sijaan kyseiset kengät sisälsivät ”pyhää vettä”. Ne myytiin myös hetkessä loppuun. 

Katso videoilta, minkälaiset kengät oli oikein kyseessä!

Lähde: CNN

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja