Taidekahvilat nostavat suosiotaan

Euroopan suurkaupungeista tutut seurustelukahvilat valtaavat nyt Suomea. Monet kahvilat ovat ottaneet toimintaansa mukaan myös monenlaista kulttuuria. Vaihtuvat näyttelyt suosittujen ravintoloiden tai kahviloiden seinillä antavat monelle nuorelle taiteilijalle hyvän mahdollisuuden tuoda teoksiaan esille. Leiskuvat viidakon väreissä hehkuvat öljymaalaukset trendiravintolan seinillä tai itämaisia muotoja ja aiheita keskellä kulutusparatiisia - Euroopalainen kahvilakulttuuri on tuonut mukanaan myös kahvilataiteen.

Capuccinoa, cafe lattea, sherryä, kakkuja, leivoksia ja croissanteja nauttiessa voi nyt myös tutkia monen kahvilan vaihtuvia näyttelyitä. Nopeasti Suomeen tullut kahvilamuoti luo myös kulttuuria ympärilleen. Kahvilat antavat nuorille taiteilijoille tilan tuoda esiin ja myydä taidettaan.
- Kävelin kaverini kanssa ja ajattelin,että tuo näyttää mukavalta paikalta, tuonne täytyisi töitä saada esille, kertoo taidemaalari Mira Kääriä.
-Kysyntä on todella suurta nytkin on vuosi loppuun järjestetty, sanoo omistaja Heikki Pilli-Sihvola CafeCafesta.

CafeCafen toukokuun taiteilijan taidekoulusta valmistuneen Miran veneaiheiset öljytyöt ovat nyt kahvilamyynnissä ja maksavat muutamasta satasesta 1800:aan markkaan. Ainakin muutama taulu kuukaudessa menee kaupaksi.

Nuorelle taiteilijalle kahvila on erittäin tärkeä väylä päästä julkisuuteen, kertoo Mira Kääriä.
-Kun on vasta näin nuori taiteilija, eikä ole nimeä niin, että saisi apurahoja, niin ei ole mitään mahdollisuuksia pitää töitä galleriassa.

Kultuurikahvilat ovat eurooppalainen vaihtoehto pikaruokapaikoille, oluen juomiselle tai bisnesravintoloille. Ne syntyvät luontevasti kulttuurin kylkeen, kuten teatterin remontin yhteydessä aloittanut kirjakahvila Cafe Kafka.
-Silloinen teatterinjohtaja Georg Dolivo halusi tänne vähän toimintaa, jotta ihmiset kadulta myös löytäisivät tänne sisälle ja silloin hän puhui kahvilasta. Me soitimme hänelle ja sanoimme, että voimme kyllä tulla pitämään kahvilaa, mutta saammeko tuoda myös kirjakauppamme mukaan, omistaja Jessica Parland-von Essen kertoo.

Kahviloissa voi kuvataiteen lisäksi myös istua kuuntelemassa filosofeja, runoilijoita tai nauttimassa konserteista. Omistajan mieltymykset näkyvät myös tarjonnassa.
-Tämä on vähän niin kuin semmoinen pikku vaatekauppa, ehkä vähän niin kuin boutique-ajatus, että me valitsemme kirjoja, joista itse pidämme.
(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat