Mainos

Tähtivieraana Oskari Katajisto

Macho naistenkaataja vai herkkä tunteilija? Oskari Katajiston tähtikartta paljastaa yllätyksiä tutusta näyttelijästä.

Oskari Katajistolla (42) on edessään kiireinen kevät. Parhaillaan näyttelijä on harjoitusvapaalla Helsingin kaupunginteatterista. Siellä hän sai joulun alla päätökseen ison työn Kerjäläisoopperan pääroolissa. Sen ohessa kuvattiin Tukka auki -nimistä tv-sarjaa MTV3-kanavalle. Kesäksi Kurikasta kotoisin oleva Katajisto lähtee ”rakkaalle Pohjanmaalle” näyttelemään Halkosaaren kesäteatteriin Markku Pölösen Onnen maa -näytelmässä.

Toukokuussa valmistuu kolmas versio Nuijasota-elokuvan käsikirjoituksesta. Sitä hän tekee yhdessä ohjaaja-käsikirjoittaja Joona Tenan kanssa. Lisäksi Katajisto kirjoittaa kolumneja muun muassa pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa ilmestyvään Metro-lehteen.

Yksi Katajiston erikoisimmista ammatillisista haasteista on edessä maaliskuun alussa. Silloin hän kohauttaa Hunks-tanssiryhmässä. Lavalla Katajistoa ei naispuolisten fanien harmiksi nähdä, vaan hän pitäytyy käsikirjoitus- ja juontopuolella.

– Pojat halusivat lisää haastetta, ja sitä tulee olemaan! Panen vähän lisää syvyyttä ja poikkeavuutta show'hun, ettei se ole pelkkää veivaamista. Itse en esittele lavalla sixpackiani, van se löytyy perjantaisin kaupasta Karjalan tai Lapin Kullan muodossa, Katajisto nauraa.

Kirjoittaa Katajisto haluaisi enemmänkin. Eräs kustannustoimittaja ehdotti hänelle jokin aika sitten jopa romaanin tekemistä. Tuolloin hanke kariutui, mutta idea kirjasta muhii. Katajisto lupaa, että romaani ilmestyy vielä jonain päivänä.

Kantapäät edellä maailmaan

Oskari Katajisto saapuu Helmen tähtihaastatteluun syntymäpäivänään peittojen alta ja troppien ääreltä. Hän on ollut muutaman päivän kovassa kuumeessa. Lisäksi voimia on verottanut vatsatauti.

Tauti ei hillitse tutun näyttelijän vauhtia. Hän puhua pulputtaa, hymyilee hurmaavasti ja naurattaa jutuillaan niin toimittajaa kuin Helmen astrologiakin.

Tähtikarttansa näkemistä Katajisto odottaa uteliaasti, vaikka paljastaakin suhtautuvansa astrologiaan epäillen. Hän tosin osaa kertoa pitkät pätkät Kalojen luonnekuvauksia ja lisää vielä olevansa kiinalaisessa horoskoopissa Tulihevonen.

– Erittäin harvinainen kaveri.

Enneuniinkaan Katajisto ei usko, vaikka Kalat-merkkisenä ihmisenä hän voisi nähdä niitä itse. Unia Katajisto on silti kova näkemään. Nimenomaan painajaiset piinaavat häntä öisin.

– Elämänkumppanini ovat sanoneet, että heitä hirvittää nukkua vieressäni, koska päästelen niin pelottavia ääniä unessa. Olen aina sanonut, että herättäkää minut silloin, koska en pääse itse pois sieltä.

Ennen Helmen astrologin, Merja Hirvisaaren, tapaamista Katajistoa hermostuttaa.

– Kertooko hän jotain tulevaisuudesta? En uskaltaisi kyllä mennä tulevaisuuden tietäjän luo. Hippis soikoon, sitten alkaisi kyllä elämä muuttua ihan fatalistiseksi. Jos hän sanoisi, että jäät auton alle, olisi ihan pakko mennä auton alle, haa, Manskulla menee auto, nyt tulee se Fiat Punto – alle!

Katajisto hohottaa niin kauan kuin tulee puhe siitä, että Kalat-merkkisten ihmisten uskotaan syntyvän usein vaikean synnytyksen kautta, jopa kuolemaa koskettaen.

– Ei ole totta! Olen syntynyt jalat edellä, perätilassa. Olen kääntynyt äitini vatsassa muutama tunti ennen synnytystä. Äiti yritti sanoa lääkärille, että nyt tapahtui jotain täällä vatsassa, mutta lääkäri sanoi, että lapsi ei voi kääntyä ympäri enää tässä vaiheessa. Olin synnytyksessä lisäksi kietoutunut napanuoraan erittäin pahasti. Tukehtumiskuolema oli hyvin lähellä.

Olenko piilokamerassa?

Oskari Katajisto ja Merja Hirvisaari viipyvät suljettujen ovien takana Katajiston astrologisen kartan äärellä pitkän tovin. Tulkinnan jälkeen näyttelijä on hämmentynyt.

– On aika pelottavaa, että sieltä tuli sellaisia täsmäosumia.

Hirvisaari kertoo, että jossain vaiheessa Katajisto pani molemmat kädet pöydälle ja kurottautui häntä kohti silmät syyttäen ja penäsi ”oletko lukenut menneisyydestäni!”

Katajisto tunnustaa, että astrologin jutut esimerkiksi ongelmallisesta lapsuudesta alkoivat osua liiankin hyvin kohdalleen.

– Rupesin miettimään, mistä hän voi tietää tämän kaiken, että missäs täällä on kamerat. Kohta Subbarissa alkaa varmaan uusi piilokameraohjelma, jossa olen itse uhrina, näyttelijä nauraa.

”En heittäydy suhteisiin”

Merja Hirvisaari kannustaa Oskari Katajistoa jatkamaan niin leipätyötään kuin kirjoittamistakin.

– Sanojen mahti on annettu hänelle kuin tarjottimella. Lisäksi Oskarilla on hurja kunnianhimo valloittaa yleisönsä.

Muutoin Katajiston kartalla on selvästi enemmän feminiinisiä tekijöitä kuin maskuliinisia.

– Tällaisen ensirakastajan maineessa olevan ihmisen kartalla ne olivat yllättäviä, pohtii Hirvisaari.

Astrologiassa feminiininen ei tarkoita naisellista vaan harkitsevaa ja varovaista. Maskuliininen ihminen on impulsiivinen ja rohkeasti uusiin asioihin menevä.

– Oskarin kartta oli yllättäen hyvin harkitsevaisen ja varovaisen ihmisen kartta.

Katajisto myöntää olevansa harkitsevainen niin työssään kuin yksityiselämässäänkin.

– En koskaan halua mennä tilanteeseen, jos en ole varma siitä, mitä menen tekemään. Olen siksi erittäin ahkera harjoittelija ja haluan aina lisää tietoa esittämästäni aiheesta. Haluan että tilanne on timantinkirkas, ennen kuin menen yleisön eteen.

Ihmissuhteissa harkitsevuus näkyy tarkkuudessa, jolla Katajisto valitsee ystävänsä ja puolisonsa.

– En heittäydy suhteisiin, vaan teen paljon töitä löytääkseni ihmisen, jonka kanssa haluan jakaa itseni ja kotini. Toisaalta olen sosiaalinen, tykkään tutustua ihmisiin ja päästän heidät lähelleni aika helposti. Sen ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa mitään sen enempää.

Katajisto on ongelmamagneetti

Kalat-merkkisen ihmisten sanotaan olevan huomaavaisia kumppaneita. Merja Hirvisaari kuvaa Kaloja myös niin, he antavat vaikka paidan päältänsä, jos näkevät toisen sitä tarvitsevan. Siinä mielessä Oskari Katajisto vetää jopa ongelmia puoleensa: koska hänellä on kyky ymmärtää toisen ihmisen vaikeuksia, ihmiset hakeutuvat apua tarvitessaan vaistomaisesti hänen luokseen. Hirvisaari vakuuttaa, että Katajistolla on myös kyky auttaa.

Katajisto ilahtuu Hirvisaaren sanoista.

– Pidän ihmisistä ja autan mielelläni. Olen ollut itsekin pulassa ja haavoitettuna ja olen silloin päättänyt, että jos minulta pyydetään apua, annan sitä vilpittömästi.

Joissain Kaloissa on jopa parantajan voimia. Katajisto ei tunnista niistä itsessään. Sen sijaan hän kehuu leikillään olevansa hyvä hoitaja.

– Kun joku läheinen sairastuu, minä parannan hänet: annan kuumaa mehua, keittoa ja särkylääkettä, hieron, panen ihmisen lepäämään, ettei hänen tarvitse huolehtia mistään. Hoidan siis kaiken. Olen muutenkin auki ihmisille, ja sen minusta varmasti vaistoaa. Jos jollakulla ovat asiat huonosti henkisesti, hän lähestyy minua herkästi.

Mitä kuoriutuu hurmurin kuoren alta?

Oskari Katajisto on nousevalta merkiltään Skorpioni, ja hänellä kuu on Kaloissa. Merja Hirvisaari tietää, että Skorpioni tekee Katajistosta sen hurmurin, jonka moni hänessä näkee.

– Se on hänen vetovoimansa salaisuus. Nouseva merkki on ulkoisen minän kuvaaja ensimmäiset 30 vuotta, ja Skorpioni on intohimoinen ja seksikäs merkki.

Niille, jotka ihailevat Oskaria ja haikailevat hänen peräänsä, astrologi vihjaa, että hän ei ole ihan sitä, miltä ulospäin näyttää.

– Todellinen mies on kerrosten sisällä, ja sen esiin saaminen vaatii kärsivällisyyttä ja paljon, paljon rakkautta.

Katajisto myöntää Hirvisaaren osuvan jälleen naulankantaan.

– Ihmiset yllättyvät usein siitä, miten erilainen julkisuuskuvani on kuin mitä olenkin oikeasti. He hämmästyvät, että olen ajatteleva ja lämmin ihminen – jopa sympaattinen, mitä minusta ei varmasti ihan heti uskoisi, kun lukee lööppejä: ”taas se on kontannut jossain tuolla ravintolan portailla ja aukonut päätään joka suuntaan.”

”Tää poikahan itkee kerran viikossa!”

Oskari Katajisto elää parhaillaan aktiivista puolivapaan poikamiehen elämää. Parisuhteessa on käynnissä ”aikalisä”. Katajisto viihtyy ystävien seurassa Helsingin yössä ja antaa ulospäin varsin menevän kuvan itsestään.

Helmen astrologi painottaa, että Katajisto ei ole pintaliitäjä, vaikka juorupalstojen väitteistä voisi sellaista päätellä.

– Hän on syvien vesien kulkija ja pohtija. Hänellä on vahva tunne-elämä, ja hän suhtautuu asioihin voimakkaasti emootion kautta.

Tulevaisuutta varten Hirvisaari antaa Katajistolle neuvon olla rohkeasti avoimempi – ja antavampi. Katajisto lupaa tehdä parhaansa mutta pohtii samalla, että herkkyys ei oikein sovi suomalaisen miehen mentaliteettiin.

– Jotenkin tässä ammatissa, ja muutenkin, kun on tullut julkisuudessa tunnetuksi machoäijänä ja naisten kaatajana, herkkyyttään ei jotenkin suostu myöntämään kuin jollekulle ihan lähimmälle ihmiselle, josta voi olla varma, että hän ei kerro kenellekään. Siis sitä, että ”tää poikahan hitto soikoon itkee kerran viikossa, en tiedä miksi, mutta se on kauhee herkkis”.

Hirvisaari vihjaa, että seuraavalla kapakkakierroksella tytöt voivat mennä iskuyritysten sijaan tarjoamaan nenäliinoja.

– Kyllä, pehmeitä Nessuja! Nyt on nimittäin niistetty niin pahasti, että nenänpielet ovat ihan kipeinä, Katajisto nauraa.

Teksti ja kuvat: Kati Hyttinen

Kuuntele Oskarin haastattelu! Osa1 ja Osa 2

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.