Tähtitieteilijät havaitsivat märän planeetan, jossa meri kiehuu – toisten tutkijoiden mielestä siellä ei voi olla merta laisinkaan

Tähtitieteilijät ovat tutkineet kaukaista eksoplaneettaa, joka saattaa olla kokonaan syvän meren peittämä.

Nasan James Webb -avaruusteleskooppi havaitsi kemiallisia jälkiä metaanista ja hiilidioksidista 70 valovuoden etäisyydellä sijaitsevalla TOI-270 d -eksoplaneetalla, joka on halkaisijaltaan kaksi kertaa maapallon kokoinen. Aiheesta uutisoi The Guardian.

Planeetan kemiallinen koostumus viittaa joidenkin tutkijoiden mukaan siihen, että planeetta on tyystin veden peitossa ja sen kaasukehässä on runsaasti vetyä. Cambridgen yliopiston tutkijoiden mukaan kyseessä ei olisi kuitenkaan mistään leppoisasta merestä.

– Meren lämpötila saattaa olla sata-asteista tai ylikin. Kovassa kaasukehän paineessa tällainen meri olisi edelleen nestemäisessä muodossa, mutta ei ole tiedossa olisiko se elinkelpoinen, kertoo tutkimusta johtanut professori Nikku Madhusudhan.

Kaikki tutkijat eivät ole kuitenkaan yksimielisiä planeetalla vallitsevista olosuhteista. Kanadalainen tutkimusryhmä on tutkinut nimittäin samaa planeettaa. Heidän päätelmiensä mukaan TOI-270 d on aivan liian kuuma pätsi nestemäistä vettä ajatellen. Heidän mukaansa planeetan lämpötila saattaa olla 4 000 astetta ja se koostuisi kivisestä maaperästä, jossa olisi vesihöyrystä ja vedystä koostuva kaasukehä.

Kyseisen eksoplaneetan toinen puoli on lukittunut pysyvästi emotähteään kohti. Toisella puolella planeettaa vallitsee siis ikuinen päivä, kun taas toinen puoli on jatkuvassa yössä.

Madhusudhanin mukaan planeetan mahdollinen meri olisi äärimmäisen kuuma planeetan päiväpuolella. Hänen mielestään pimeällä puolella meri voisi kuitenkin olla elinkelpoinen. Tosin planeetalla valitsee satoja kertoja suurempi paine kuin maapallolla.

Lue myös:

    Uusimmat