Nyt menee kiinnostavaksi: Miljardien kilometrien päässä, aurinkokunnan laidalla meri? Onko siellä elämää?

0:44
Video: Kääpiöplaneetta Pluto ainutlaatuisissa kuvissa

Tuoreen tutkimuksen mukaan nestemäinen vesi saattaa olla jopa yleistä aurinkokunnan pimeillä, jäisillä laidoilla.

Nasan New Horizons -luotaimen lähettämän tiedon analysoinnissa on nyt huomattu, että kääpiöplaneetta Pluton jäisen pinnan alla saattaa velloa meri, joka ympäröi kivistä ydintä. Tutkimuksesta uutisoi Science News.

Planeettatutkija Adeene Denton Purduen Yliopistosta toteaa, että mikäli arviot pitävät paikkansa, niin nestemäistä vettä sisältävät kappaleet saattaisivat olla jopa yleisiä aurinkokunnan laidalla sijaitsevalla Kuiperin vyöhykkeellä.

Yhtenä vaihtoehtona on, että Pluto on saanut ns. ”lämpimän lähdön”, jolloin sen pinnalla olisi ollut pitkään nestemäistä vettä. Tällöin planeetan pinnalla pitäisi näkyä meren pinnan jäätymisestä aiheutuvan laajenemisen synnyttämiä halkeamia. Ja juuri tällaisia muodostelmia näkyy New Horizonsin vuonna 2015 Plutosta nappaamissa kuvissa.

Ja siellä, missä on nestemäistä vettä, voisi kenties olla jonkinlaista elämää. Astrobiologien mukaan veden ja kiviaineksen keskinäinen vuorovaikutus voisi antaa energiaa ja rakennuspalikoita elämän syntymiseksi. Tutkijoiden mukaan ajatus elämästä aurinkokunnan laidalla on jännittävä ajatus, joskin hyvin epävarma sellainen.

Toistaiseksi asia jäänee selvitettävien asioiden pitkälle listalle.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja