Tähtihiihtäjän "ahaa-elämys" muutti pelin hengen – Jari Isometsä linjaa Kerttu Niskanen saumat Tour-huipennuksessa

Maastohiihdon Tour de Skin kokonaistilanne on varsinkin naisten puolella äärimmäisen herkullinen ennen kiertueen viimeistä pysäkkiä Italian Val di Fiemmessä. MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä uskoo Kerttu Niskasen taistelevan kakkossijasta, mutta suomalaisen voittohaaveetkin ovat vielä elossa. 

Tour de Ski huipentuu Toblachissa ja Davosissa käytyjen kilpailujen jälkeen Val di Fiemmessä lauantaina (15 kilometrin perinteisen yhteislähtö) ja sunnuntaina (10 kilometrin vapaan yhteislähtö). 

Naisten kokonaiskisassa komentoa pitää USA:n Jessie Diggins 44 sekunnin erolla Kerttu Niskaseen. Yhdysvaltalaisen haastajiksi pitää nostaa myös ainakin Norjan Heidi Weng (4:s, +0.57) ja Ruotsin Frida Karlsson (5:s, +0.58). 

Molemmissa jäljellä olevissa kisoissa voidaan nähdä suuriakin eroja huippujen välillä. Niskasen kannalta lauantain perinteisen otatus on erityisen tärkeä. 

– Niskasen pitäisi voittaa Diggins ainakin minuutilla lauantaina. Se ei ole mahdottomuus, sillä Val di Fiemmessä on sellainen latu, että jos siellä alkaa tulla eroa, sitä tulee paljon. Lisäksi sinne on luvattu kovaa vesisadetta, niin voitelutkin ratkaisevat aika paljon, asiantuntija Jari Isometsä alustaa.

Niskanen on ollut aiempina vuosina lähes järjestään Digginsiä vahvempi Val di Fiemmen perinteisen kisoissa. Isometsä lausuu tämän suhteen varoituksen sanoja.  

– Diggins ei ole koskaan aiemmin ollut perinteisellä niin hyvä kuin nyt. Hän hiihtää nyt myös perinteisellä koko ajan palkintopallille. Ei voi siis olettaa, että historia toistaisi sillä tavalla itseään. Diggins on tällä hetkellä aivan eri perinteisen hiihtäjä kuin aikaisemmin. 

Tästä kertovat muun muassa 4. sija Trondheimin kympillä ja kolmostila Niskasen voittamassa Toblachin 10 kilometrin kisassa. Ero suomalaiseen oli tuolloin 10,7 sekuntia. 

Lisäksi Trondheimissa ja Toblachissa hiihdettiin väliaikalähdöt, Val di Fiemmessä mennään yhteislähtönä, jossa peesaaminen antaa mahdollisuuksia. 

– Digginsin kunto on parempi kuin koskaan, mutta kun katsoo teknisesti hänen perinteisen hiihtämistään, se on ihan eri näköistä kuin aikaisemmin. Siellä on tehty paljon töitä, ja jotenkin tuntuu, että on saatu myös jonkinlainen ahaa-elämys, Isometsä huomauttaa. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Diggins on siis Davosin takaa-ajon kohutapahtumista huolimatta edelleen Tourin ennakkosuosikki. Hänen takanaan pelin henki on Isometsän mukaan selvä. 

– Niskanen, Weng ja Karlsson. Siinä on kolmikko, joka ratkaisee muut palkintosijat. 

Weng on kärkimenijöistä lähtökohtaisesti paras kiipeäjä Alpe Cermisin hirmuisessa loppunousussa. 

– Niskasen olisi hyvä saada Wengiinkin se puoli minuuttia eroa ennen nousua.   

Miesten puolella selvä peli

Miesten kokonaiskisassa suomalaismenestys on jäämässä odotetun laihaksi Iivo Niskasen vetäydyttyä kiertueelta

Toblachin kympillä yllätysvoiton ottanut Perttu Hyvärinen voi säväyttää vielä lauantainakin, mutta kokonaiskilpailussa paras suomalaisnimi löytynee sijojen 15-20 paikkeilta, kun hiihtäjät ovat kivunneet Alpe Cermisin päälle. 

Kärjessä Harald Östberg Amundsen on hiihtämässä vastustamattomasti voittoon. Norjalaisässän ainoa huti on tullut Davosin vapaan sprintissä, jossa hän kaatui puolivälierissä. 

– Ilman sairasteluja Tourin voitto ratkesi torstaina, Isometsä linjaa viitaten Amundsenin ykkössijaan perinteisen takaa-ajossa

Amundsenin lähimmät haastajat, maanmiehet Henrik Dönnestad ja Martin Löwström Nyenget, ovat minuutin ja 39 sekunnin päässä. 

– He ovat vielä molemmat enemmän perinteisen hiihtäjiä. Vaikka viimeisellä osuudelle lähdettäisiin tasatilanteessa, voisi sanoa varmuudella, että Amundsen voittaa sen, Isometsä summaa.

Naisten Tour de Skin kokonaistilanne, 5/7 etappia:

SijaNimiMaaAika/ero
1.Jessie DigginsUSA2.40.25
2.Kerttu NiskanenFIN+0.44
3. Jonna SundlingSWE+0.52
4. Heidi WengNOR+0.57
5. Frida KarlssonSWE+0.58
6. Astrid Ö. SlindNOR+1.02
7. Linn Svahn SWE+1.08
8. Victoria CarlGER+1.39
9. Krista PärmäkoskiFIN+1.42
10. Rosie BrennanUSA+1.56

Muut suomalaiset: 24. Anne Kyllönen, 37. Vilma Ryytty.

Miesten Tour de Skin kokonaistilanne, 5/7 etappia: 

SijaNimiMaaAika/ero
1.Harald Ö. AmundsenNOR2.17.03
2. Henrik DönnestadNOR+1.39
2.Martin L. NyengetNOR+1.39
4. Friedrich MochGER+1.41
4.Hugo LapalusFRA+1.41
6.Beda KleeSUI+1.43
7.Erik ValnesNOR+1.47
8.Federico PellegrinoITA+2.22
9.Jens BurmanSWE+2.37
10. Antoine CyrCAN+2.56

Suomalaiset: 18. Perttu Hyvärinen, 20. Lauri Vuorinen, 28. Markus Vuorela, 29. Remi Lindholm, 34. Arsi Ruuskanen.

Lue myös:

    Uusimmat