Kerttu Niskanen hirmuvedolla voittoon! Jari Isometsä lataa: "Epäreiluin kisa Tour de Skin historiassa"

Lähtönumerolla 25 startannut Kerttu Niskanen nousi voittoon maastohiihdon Tour de Skin 20 kilometrin perinteisen takaa-ajossa Davosissa torstaina. Vasta loppukilometreillä lakannut sankka lumisade vaikutti kilpailun kulkuun merkittävällä tavalla.

Niskanen kukisti loppukirissä yhdysvaltalaisen Rosie Brennanin 0,8 sekunnin erolla.

Kilpailuun lähdettiin eilisen vapaan sprintin tulosten ja niiden pohjalta jaettujen bonussekuntien perusteella. Näistä bonuksista ei ollut paljon iloa sprintin ruotsalaistähdille ja esimerkiksi Tourin kokonaiskisan yhdysvaltalaisjohtajalle Jessie Digginsille, kun jahtaajat saivat kärjen kiinni nopeasti.

Esimerkiksi 1.10 kärjen takana lähtenyt Niskanen oli kärkijoukossa jo kolmen kilometrin kohdalla, mikä kertoo kaiken lumisateen vaikutuksesta.

– Epäreiluin kisa Tourin historiassa, MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä linjasi kesken kilpailun.

Isometsä viittasi tällä myös sekavaan kilpailumuotoon. Maailmancupin pisteet jaettiin maalisijoitusten mukaan, mutta Tour de Skin kokonaistilanteessa huomioitiin osuusajat. Lumisade pelasi tässäkin suhteessa Niskasen ja muiden takaa-ajajien pussiin, ja oli valtava isku muun muassa kolmanneksi sijoittuneelle Digginsille.

Diggins jäi Niskasen voittoajasta 8,7 sekuntia. Kokonaistilanteessa Niskanen nousi 8. sijalta toiseksi, 44 sekunnin päähän Digginsistä, kun ennen takaa-ajoa kaksikon ero oli 1.48.

Muista suomalaisista Anne Kyllönen oli 12:s, Krista Pärmäkoski 22:s ja Vilma Ryytty 33.s.

Miesten 20 kilometrin perinteisen takaa-ajo starttaa kello 14.00. Naisten osalta Tour jatkuu Val di Fiemmessä, jossa hiihdetään kuudes etappi lauantaina ja päätöspätkä sunnuntaina.