Mainos

Tähän kaikkeen perjantain lakkokaaos vaikuttaa – juna kulkee, metro ei

2:14

Aktiivimallia vastustava mielenosoitus järjestetään Helsingin Senaatintorilla perjantaina kello 11 alkaen. Lakko sekoittaa liikennettä pahasti ainakin pääkaupunkiseudulla, mutta sen kaikkia vaikutuksia ei vielä osata arvioida.

Aktiivimallia vastustava mielenosoitus sulkee Senaatintorin ympäröivät kadut perjantaina kello 10-13. Mielenosoitus alkaa kello 11 ja sen ennakoidaan kestävän noin puolitoista tuntia. 

Mielenosoituksen lisäksi useat eri ammattiliitot ovat ilmoittaneet, että sen työntekijät lakkoilevat päivän aikana. Tällä on vaikutusta esimerkiksi julkiseen liikenteeseen.

Kuljetusalan ammattiliitto AKT on ilmoittanut, että linja-autoala, huoltokorjaamot, matkahuolto eivät työskentele kello 3.00-18.00. Poikkeuksena ovat koululaiskuljetukset, tilausajot sekä vammaiskuljetukset ja ruokakuljetukset.

Lassila&Tikanojan pääkaupunkiseudun yksikönpäällikkö Petri Mäntynen kommentoi, että he eivät täysin tiedä, miten paljon lakko vaikuttaa jätehuollon toimintaan pääkaupunkiseudulla.

– Työntekijät eivät ole ilmoittaneet halukkuudestaan lakkoilla. Olemme kuitenkin varautuneet lisäämällä tyhjennyksiä alkuviikosta ja tarvittaessa voimme tehdä töitä myös lauantaina. Mäntynen kertoo.

Juna kulkee, metro ei, bussit tapauskohtaisia

Helsingin seudun liikenne HSY on ilmoittanut, että metro- ja raitiovaunuliikenne on pysähtyneenä perjantaina kokonaan. Junat ja lähijunat kulkevat normaalisti. Bussiliikenteessä on häiriöitä kello 03.00-18.00 välillä. HSL tiedottaa ajettavista vuoroista verkkosivuillaan.

Aikaisemmin tällä viikolla moni linja-autokuljetuksia toteuttava yritys ilmoitti, että julkisessa liikenteessä on häiriöitä. Poikkeuksiakin kuitenkin on. Satakunnan Kansa uutisoi eilen, että Satakunnan Liikenne ajaakin lähes normaalisti perjantaina.

– Kuljettajamme eivät innostuneet mielenilmauksesta, jossa matkustajat olisivat joutuneet kärsijöiksi, Satakunnan Liikenteen toimitusjohtaja Petteri Hurskainen kommentoi lehdelle.

Hurskainen mainitsee, että muutama vapaapäiväläinenkin oli ilmaissut halunsa tuurata perjantaina, mikäli tarve on.

”Ruoka ei lopu kaupasta”

AKT on ilmoittanut, että kaupan- ja elintarvikealan kuljetukset keskeytyvät kello 6.00-18.00. Tällä on pelätty olevan vaikutusta ruoan saatavuuteen kaupoissa.

SOK:n marketkaupan saatavuuden ohjauksen johtaja Sanna Timola kommentoi, että ruokakaupoissa on varauduttu jo perjantain lakon aiheuttamiin muutoksiin. Ruokaa kuljetetaan kauppoihin päivittäin.

– Yksittäisiä tuotepuutteita voi ilmetä, mutta ruoka ei tule loppumaan kaupasta. Me olemme alkuviikosta tehneet tilausten osalta täsmennyksiä, jotta perjantaina tavaroiden saatavuus olisi mahdollisimman kattava, Timola vakuuttaa.

Potilaita pyydetään perumaan ajanvaraus, jos sairaalaan pääsy ei onnistu

Lakko ei koske sairaaloiden kemikaalikuljetuksia ja lääkekuljetuksia, sairaalatarvikkeita eikä ruokakuljetuksia vanhuksille, kouluihin ja päiväkoteihin.

HUS tiedottaa verkkosivuillaan, että se huolehtii sairaaloiden toiminnasta varmistamalla työntekijöidensä pääsyn työpaikalle. Sairaala käyttää kuljetuksissa kimppakyytejä ja joissakin tapauksissa taksikuljetuksia.

– Potilaita pyydetään perumaan etukäteen ajanvarauksensa, jos he eivät mielenilmauksen vuoksi pääse tulemaan sairaalaan. Jos ajanvarauksen peruutus ei onnistu esimerkiksi ruuhkaisen puhelinkeskuksen vuoksi, HUS ei poikkeuksellisesti peri maksua käyttämättä jääneestä ajasta, HUS:n tiedotteessa mainitaan.

Hankaloittaa sianlihantuottajien toimintaa

MTK tiedottaa, että lakolla on ikäviä seurauksia sianlihantuottajille. MTK:n mukaan tuotanto on nykyisin tarkasti jaksotettua ja häiriöistä aiheutuu sianlihantuottajille lisäkustannuksia. Lakko saattaa sekoittaa eläinten suunniteltuja noutoja, jonka vuoksi karsinat voivat joutua ylikäyttöön. Tällä pelätään olevan negatiivisia vaikutuksia eläinten hyvinvointiin.

– Poliittinen mielenilmaus ei saisi vaarantaa eläinten hyvinvointia ja hankaloittaa tuottajien työtä, MTK-sikaverkoston puheenjohtaja Taru Antikainen luonnehtii tiedotteessa.

MKT:n mukaan lihateollisuudessa saattaa mennä jopa viikkoja, ennen kuin syntynyt häiriö pystytään purkamaan.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja